Sfârșitul anului 2015 a marcat publicarea a trei cărți despre istoria comunismului și a exilului românesc: „Anii pierduți. Amintirile unui arhitect deportat în URSS”, „Au ales libertatea” și „Confesiunile elitei comuniste: 1944-1965: rivalități, represiune, crime… Arhiva Alexandru Șiperco”. Apariția celor trei volume a fost sprijină de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Cartea „Anii pierduți. Amintirile unui arhitect deportat în URSS” scrisă de Jean Schafhutl reprezintă o mărturie sinceră și lipsită de patimi a experienței traumatice a deportărilor suferite după 1945 de persoanele de origine germană din România. Victimă a acestor evenimente, studentul Jean Schafhutl a fost ridicat în 1945 din București, iar următorii patru ani avea să-i petreacă în apropierea orașului Krasnodon din regiunea Donbasului. Paginile volumului său cuprind povești de viață cotidiană și relatări ale supliciilor la care au fost supuși etnicii germani, care trebuiau să contribuie la reconstrucția postbelică a Uniunii Sovietice, toate fiind văzute însă din perspectiva unui om care nu și-a pierdut încrederea în semenii săi.
Publicarea manuscrisului se datorează arhitectului Vlad-Mitric Ciupe care, în cercetarea sa despre detenția politică a arhitecților români, a întâlnit-o pe sora lui Jean Schafhutl care i-a oferit varianta română a memoriilor fratelui său (cea în germană fiind pierdută în anii 90).
Volumul a apărut la editura Vremea și beneficiază de o prefață realizată de scriitorul Sorin Lavric.
Primul volum din seria „Confesiunile elitei comuniste: 1944-1965: rivalități, represiune, crime… Arhiva Alexandru Șiperco” constituie una dintre cele mai atractive surse de informații pentru cei interesați de geneza comunismului românesc, instaurarea regimului comunist în România sau de biografiile nomenclaturiștilor români. Cartea cuprinde o serie de interviuri realizate de Alexandru Șiperco cu personaje mai mult sau mai puțin cunoscute ale mișcării comuniste din România, dar care au jucat un rol important în primele decenii de activitate ale PCdR/PMR. Pe lângă multitudinea de informații pe care le cuprind, interviurile realizate de Șiperco sunt remarcabile prin ineditul lor, dar și prin sinceritatea cu care foștii participanți vorbesc despre evenimente semnificative ale perioadei ilegaliste sau ale primilor ani ai regimului comunist. Volumul a apărut sub egida Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, fiind adnotat și prefațat de către Andrei Șiperco.
„Au ales libertatea” este titlul celei de-a treia cărți apărută cu sprijinul IICCMER și are ca subiect exilul românesc. Cartea este un dicționar de nume realizat pe baza buletinelor Ministerului Interne din RPR în care sunt cuprinse informații despre aproape 7000 de persoane din exil pe care regimul de la București le avea în evidență. Astfel, volumul este un instrument de lucru indispensabil pentru orice cercetător al emigrației românești din perioada 1945 – 1989. Apărută la Editura Cetatea de Scaun, ediția este îngrijită de Dumitru Dobre și Veronica Nanu.