Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) semnalează apariţia anuarului în limba engleză History of Communism in Europe nr. 7/2016, cu tema The (R)evolutionary Maze. Communist Parties in Europe.

Comunismul a jucat un rol important pe scena politică şi culturală europeană a secolului XX, atât ca ideologie, cât şi ca sistem autoritar/ totalitar. Partidele politice din Europa s-au mobilizat pentru a conduce lupta pentru o societate revoluţionară, egalitară, utopică, sub conducerea celei de-a treia Internaţionale Comuniste (fondată la Moscova în 1919) şi a Partidului Comunist din Uniunea Sovietică. Deşi partidele comuniste din Europa se dezvoltaseră într-o manieră similară până la declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul Războiului Rece neconcordanţe notabile au apărut între Europa de Vest şi cea de Est. Partidele politice din Europa de Vest au avut destine diferite faţă de cele ale partidelor comuniste din Blocul sovietic. Cele dintâi au fost forţate la o abordare mai mult sau mai puţin democratică în timp ce cele din urmă au preluat puterea şi au demarat un proces amplu de transformare care a distrus structurile şi culturile tradiţionale ale ţărilor din spatele Cortinei de Fier.

După căderea comunismului în Europa în 1989, aceste partide au avut de înfruntat noi provocări: unele au fost dizolvate în procesul de tranziţie în timp ce altele s-au confruntat cu o criză identitară.

Volumul cu numărul VII al anuarului History of Communism in Europe îşi propune să urmărească dezvoltarea şi impactul partidelor politice comuniste de o parte şi de alta a Cortinei de Fier, luând în considerare faptul că acestea erau atât interconectate ideologic şi instituţional, dar şi separate de contextele extrem de diferite în care a trebuit să activeze.

Cum funcţiona reţeaua de partide comuniste în Europa? Ce transformări au suferit partidele după 1989? La ce discursuri de legitimitate au apelat, în special în timpul crizei din Blocul sovietic? Cine erau cei mai interesanţi lideri şi membri de partid, care era motivaţia lor de a sprijini cauza comunistă şi cu ce preţ? Sunt câteva dintre întrebările cărora volumul de faţă le răspunde.

History of Communism in Europe nr. 7/2016 poate fi achiziţionat online aici.