Miercuri, 15 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a decis să amâne decizia finală în dosarul în care Ioan Ficior, fost comandant al coloniei de muncă Periprava, este acuzat de infracțiuni împotriva umanității, pentru data de 29 martie 2017.

Ioan Ficior a fost condamnat nedefinitiv pe 30 martie 2016 de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de închisoare.

Ficior a fost acuzat că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi în Colonia de muncă Periprava. Potrivit anchetatorilor, din documentele studiate a reieşit faptul că în perioada menţionată au decedat 103 deţinuţi.

Judecarea pe fond a dosarului lui Ioan Ficior a început pe 28 aprilie 2015 în urma unei sesizări formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Acesta este cel de-a doilea caz de trimitere în judecată a unui fost comandant de penitenciar din perioada comunistă după cel al lt.-col. (r.) Alexandru Vişinescu, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni împotriva umanităţii prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 10 februarie 2016, aflat deja în închisoare.

Potrivit cadrului legal de funcţionare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii ştiinţifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.

Din 2014, IICCMER a formulat şi alte sesizări penale pe numele unor foşti membri ai aparatului represiv comunist: Constantin Istrate, fost locțiitor al comandantului pentru pază și regim la colonia de muncă Onești, respectiv locțiitor al comandantului pentru pază și regim / comandant la Penitenciarul Gherla; Tilici Neculai, comandant de penitenciar; Fizula Refic, ofițer politic; Sârbu Teodor, subofițer de Securitate; Petrescu Marian, fost comandant al unor colonii de muncă şi penitenciare în timpul regimului comunist; Boştină Gheorghe, fost locțiitor politic.

Pe 9 martie 2017, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a trimis în judecată pe Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galați în perioada 1 februarie 1959-12 iunie 1961.

Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@www.iiccmer.ro sau la telefon +40 21 316 7565.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.