Cluj, 10 decembrie 2019. Conferința „După 30 de ani de libertate” a avut loc în data de 9 decembrie la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Organizată de Liga Studenților din Cluj, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu prilejul împlinirii a trei decenii de la căderea comunismului, conferința a adus laolaltă studenți, istorici și scriitori.
Într-un cadru deschis dezbaterii, președintele executiv al IICCMER, Radu Preda, împreună cu scriitorul Sorin Lavric au dialogat pe teme legate de locul și identitatea României în Uniunea Europeană. Peisajul politic, cultural și religios al țării noastre, împletit cu istoria recentă și o perspectivă asupra viitorului au fost subiecte de maxim interes pentru participanți.
Câtă vreme mai avem puterea și posibilitatea unei exprimări libere să nu fim înfricoșați de spectrul cenzurii, ci să folosim oportunitatea la maxim. Pentru că mai rea decât cenzura este autocenzura. Radu Preda, Președintele executiv al IICCMER
Ștergerea tuturor diferențelor va duce la un haos, la o anarhie, la distrugerea tuturor ierarhiilor. Drama cea mare este că generația tânără vrea egalitarism cu orice preț și trăiește în virtutea acelui entuziasm mondial, grație căruia vrem binele întregii omeniri și putem toți să trăim la fel de bine. Așa ceva nu se poate, nu se va putea niciodată. Sorin Lavric, scriitor
Răul se coagulează mult mai bine, este mai articulat în timp ce binele e mai tâmp, mai cu probleme de comunicare. Excelența, cinstea, virtuțile sunt mai greu de tradus în reflexii practice. Un grup valoric este mult mai greu de gestionat decât o bandă de tâlhari. Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă pierdeți nădejdea. Radu Preda, Președintele executiv al IICCMER
Conferința a fost transmisă live și poate fi vizualizată aici:
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
*** Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.