București, 19 decembrie 2019. Marți, 17 decembrie 2019, începând cu ora 11:30, a avut loc la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) dezbaterea „Exilul românesc și căderea comunismului (I)”, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR). Evenimentul face parte din proiectul intitulat „Exilul românesc in Anno mirabile 1989”.
Dezbaterea a avut drept scop organizarea unui eveniment cultural construit în jurul principalelor episoade/momente istorice care au marcat evoluția istorică postbelică a românilor, atât în țară cât și străinătate până la declanșarea evenimentelor din Decembrie 1989. Activitatea, până în 1989, a românilor din afara granițelor a dovedit crearea fenomenului exilului ca un continuator al valorilor și libertăților democratice. Declanşarea şi desfăşurarea Revoluţiei din Decembrie 1989 a generat un interes sporit al mass-mediei occidentale faţă de România, drept pentru care o parte dintre vocile exilului politic românesc au fost solicitate pentru a depunde mărturii despre realităţile româneşti şi de a comenta evenimentele în derulare, posibilele opţiuni politice ale românilor sau despre soarta „tiranului”. La 30 de ani de la căderea comunismului, s-a afirmat despre reprezentanții exilul românesc că au contribuit indirect la evenimentele care au condus la declanşarea Revoluției din Decembrie 1989.
La deschiderea evenimentului, moderată de coordonatorul proiectului Mihaela TOADER, Expert IICCMER și Adrian NICULESCU, Vicepreședinte IICCMER au luat cuvântul: Mirel TALOȘ, Președinte interimar ICR, Dinu Zamfirescu, Președinte al Consiliului Științific IICCMER. În continuare, au participat la dezbatere: Florica DIMITRESCU, Christian MITITELU, Sergiu Musteață, Michael SHAFIR, Ion VIANU, Ștefan VIANU, Liviu ȚĂRANU, Andrei URSU.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 0734 475776.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.