București, 26 august 2019. În ziua de sâmbătă, 24 august 2019, în Cimitirul central din Năsăud și pe valea satului Bichigiu din comuna Telciu, s-au sfințit două monumente comemorative ridicate în memoria partizanilor anticomuniști Gheorghe Pașca (n.1901) din Săliștea de Sus, jud. Maramureș, și Gavrilă Rus (n.1934) din Bichigiu, jud. Bistrița-Năsăud, care au fost uciși de Securitate în ziua de 5 februarie 1956. La Năsăud, monumentul a fost amplasat în zona presupusului loc unde, într-o groapă comună, cadavrele celor doi au fost înhumate de Securitate, iar pe valea Bichigiului într-un loc situat undeva în munte, la o distanță de câțiva kilometri spre nord de sat, în dreptul părăului unde cei doi partizani aveau amenajat un adăpost subteran în care au fost surprinși și uciși de forțele Securității. Monumentele au fost edificate prin contribuția și cu efortul lui Gheorghe Rus, văr primar al partizanului Gavrilă Rus. Ceremonialul religios de sfințire și parastasul de pomenire a celor două victime a fost săvârșit cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, de părintele Vasile Rus din satul Nepos, com. Feldru (la Năsăud și Bichigiu), și părintele Sofronie, starețul mănăstirii ortodoxe Sfântul Ilie din Dragomirești, jud. Maramureș (la Bichigiu).
Rămășițele pământești ale celor doi partizani au fost căutate în două rânduri de arheologii IICCMER, în cursul a două campanii de săpături arheologice organizate și desfășurate în aprilie 2014 și mai 2017. Totodată, pe acest caz de omor, institutul a depus în anul 2014 și o sesizare penală către Parchetul Militar, care, în octombrie 2015, a fost soluționată printr-o ordonanță de clasare, motivată prin faptul că între timp a intervenit prescripția răspunderii penale. La invitația rudelor și urmașilor celor două victime, IICCMER a fost reprezentat la aceste evenimente de d-nul Gheorghe Petrov, care a instrumentat cazul și a organizat și coordonat acțiunile arheologice de căutare a gropii comune unde au fost înhumate trupurile celor doi partizani.
*** Pentru problematica cazului și acțiunile de căutare a mormântului comun, vezi:
Ilustrație foto: Fig. 1 – Gheorghe Pașca (stânga) și Gavrilă Rus (dreapta); Fig. 2-4 – Cimitirul Central din Năsăud; Fig. 5-9 – Pe Valea Bichigiului.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
*** Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.