București, 11 octombrie 2019. Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, este invitat de Fundația Memorială Victims of Communism la Gala Memorială Triumful Libertății, care va avea loc pe 8 noiembrie la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. Evenimentul celebrează 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, prilej cu care fostul Președinte al Republicii Federale Germania, Excelența Sa Joachim Gauck, va primi Medalia Libertății Truman-Reagan.

Fundația Memorială Victims of Communism este o organizație non-profit înființată în 1993, ca urmare a  legii de autorizare votată în unanimitate de Congres și semnată de Președintele William J. Clinton. Pe 12 iunie 2007, Președintele George W. Bush inaugurează Monumentul Victimelor Comunismului în Washington, D.C., cu scopul comemorării celor peste 100 de milioane de victime ale comunismului. Consiliul Consultativ al Fundației are în componență personalități marcante, printre care amintim: fostul Președintele al României în perioada 1996-2000, Emil Constantinescu și scriitorul Vladimir Bukovsky, fost deținut politic și luptător neobosit împotriva totalitarismului.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernelor SUA și Germania, ambasadori, demnitari, foști președinți de stat, personalități istorice și culturale, precum și Membri ai Congresului SUA.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

***Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.