București, 18 aprilie 2024 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) împreună cu Ambasada Republicii Federale Germania în România organizează vernisajul expoziției de fotografie și masa rotundă cu tema Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei, marți, 23 aprilie 2024, de la ora 14.00, la Institutul Goethe din București (Calea Dorobanți 32).
În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul Excelența Sa, Dr. Peer GEBAUER, Ambasadorul Republicii Federale Germania, domnul Dragoș HOTEA, Secretar de stat în Cabinetul Prim-Ministrului României, domnul Cătălin-Mihai MICU, Subsecretar de stat la Ministerul Educației, și prof. univ. dr. Daniel ȘANDRU, Președintele IICCMER.
Formată din 30 de panouri menite să creeze o experiență vizuală inedită, expoziția foto-documentară analizează felul în care regimul comunist este receptat și analizat în cele două țări la 35 de ani de la transformările politice și structurale din Europa Centrală și de Est. Totodată, masa rotundă, care îi va avea ca invitați pe conf. dr. Matei GHEBOIANU, Decan al Facultății de Istorie a Universității București, și pe dr. Mioara ANTON, Director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, promite o discuție captivantă dedicată explorării istoriei complexe și adesea controversate a comunismului.
„Asumarea trecutului comunist este un proces esențial pentru a merge mai departe ca națiune. Aceasta nu înseamnă uitarea sau minimalizarea atrocităților, ci înțelegerea trecutului, asumarea responsabilității și angajamentul de a nu comite aceleași greșeli. Iar evenimente precum acesta contribuie substanțial la această înțelegere, în special în rândul tinerei generații, facilitând un dialog constructiv și o analiză critică a moștenirii comunismului.” (Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER).
Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei împreună cu IICCMER și Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii SED, în colaborare cu Goethe-Institut, centrele culturale germane și numeroase alte organizații partenere române și germane, cu sprijinul Agenţiei Naționale de Presă AGERPRES.
Pentru participare, vă rugăm să vă înregistrați prin e-mail la pr-100@buka.diplo.de până la 21 aprilie 2024.
Expoziţia este dedicată marcării, în anul 2024, a căderii Zidului Berlinului şi a Revoluţiei din România din 1989. Expoziția itinerantă va fi expusă în 10 orașe din România, în București, Brașov, Sibiu, Râmnicu Sărat, Ștefănești, Craiova, Timișoara, Oradea, Iași și Cluj-Napoca.
Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Prim-Ministrului României. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.