București, 28 martie 2024 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) salută acțiunea desfășurată de către Institutului Memoriei Naționale din Polonia (IPN) de înlăturare a simbolurilor comuniste din spațiul public în numele adevărului istoric și al respectului pentru victime.
„Propaganda sovietică ne-a impus o imagine a Rusiei comuniste eliberând Europa de nazismul german. În realitate, jumătate din continentul nostru avea să fie dominat de Uniunea Sovietică în următorii 45 de ani. Monumentele ridicate soldaților Armatei Roșii căzuți pe teritoriul polonez au fost, de fapt, doar obiecte care promovau comunismul”, se arată în comunicatul IPN.
Institutul polonez a pus la dispoziția publicului un scurt film intitulat „Decomunizarea spațiului public”, care prezintă scopul și natura campaniei IPN și subliniază că, prin îndepărtarea obiectelor de propagandă comunistă din spațiul public, IPN îndeplinește o sarcină care decurge direct din prevederile legii poloneze care interzic propagarea ideologiilor și sistemelor totalitare.
În România există o lege care interzice în mod explicit organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, însă măsuri similare care să vizeze regimul comunist s-au confruntat până acum cu diverse obstacole.
Astăzi, IICCMER, alături de celelalte instituții abilitate ale statutului, contribuie la redactarea și adoptarea unei legislații care să interzică afișarea publică a simbolurilor comuniste, un pas important în combaterea nostalgiei față de regimul totalitar, vindecarea rănilor trecutului și consolidarea democrației. Prin întreaga sa activitate, IICCMER sprijină aceste obiective, urmărind înțelegerea profundă a istoriei comunismului, încurajarea reflecției și dialogului asupra impactului asupra societății, precum și păstrarea memoriei istorice.
IICCMER așază în centrul tuturor demersurilor sale victimele și efortul permanent pentru identificarea celor ce se fac vinovați pentru crimele și abuzurile comise. Eliminarea simbolurilor comuniste ar fi, în primul rând, un act de respect pentru aceste victime și pentru familiile lor.
IICCMER și IPN sunt membri ai Platformei Europene pentru Memorie și Conștiință, rezultatul colaborării între instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar şi onorarea victimelor regimurilor represive în Europa.