Bucureşti, Vineri, 14 noiembrie 2014, a avut loc cea de-a doua zi din cadrul conferinței After a Quarter of a Century (1989-2014). Victims, Memory and Justice/ După un sfert de veac (1989-2014). Victime, memorie şi justiție, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea simbolică a regimurilor comuniste în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est.
Ziua a debutat cu sesiunea Policies of Memory [Politici memoriale], moderată de Directorul general IICCMER, dl Cosmin Budeancă. Au luat cuvântul dl Radu Ciuceanu (Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului/ Academia Română) și dl Dragoș Petrescu (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității/ Facultatea de Științe Politice a Universității București). Cea de-a doua parte a sesiunii, moderată de dna. Alina Pavelescu (Arhivele Naționale ale României), i-a avut ca invitați pe dl Ion Varta (Academia de Științe a Republicii Moldova), dl Cristian Vasile (Institutul Național de Istorie “Nicolae Iorga”/ Academia Română) și pe dl Łukasz Kamiński (Institutul Memoriei Naționale din Polonia). Aceștia au discutat despre amintirile contradictorii legate de istoria recentă, dar și despre justiția de tranziție și despre căile urmate de alte societăți post-totalitare în gestionarea trecutului lor.
A urmat sesiunea A Trial of Communism? [Un proces al comunismului?], moderată de dl Igor Cașu (Universitatea de Stat din Moldova) și de dl Octavian Roske (Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului/ Academia Română). Specialiști din țară și din străinătate precum dl Göran Lindblad (Platforma Memoriei și Conștiinței Europene, Cehia), dl Viorel Siserman ((Procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, Romania), dna. Mária Schmidt (Muzeul Casa Terorii, Ungaria) și dl Sergiu Musteață (Universitatea de Stat “Ion Creangă” din Moldova) au acoperit această temă, punând accent pe necesitatea unei acțiuni comune la nivel internațional astfel încât cercetarea trecutului să constituie o prioritate pe agendele europene și nu numai.
Conferința After a Quarter of a Century (1989-2014). Victims, Memory and Justice/ După un sfert de veac (1989-2014). Victime, memorie şi justiție se desfășoară în perioada 12-15 noiembrie 2014 și se bucură de participarea a numeroși experți din România și din străinătate care se ocupă de analiza trecutului totalitar şi de aspecte ale justiţiei de tranziţie la nivel european.
Programul conferinţei poate fi accesat online aici. Accesul este liber pe bază de înregistrare.
Vă rugăm să ne contactaţi pentru informaţii suplimentare la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.