În perioada 28-29 aprilie 2017, orașul Odessa din Ucraina a fost gazda celei de-a VI-a ediții a Conferinței Științifice Internaționale Тhe South of Ukraine: the ethno-historical, linguistic, cultural and religious dimensions, la care au participat și experții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Irina Hasnaș (Biroul Educație și Memorie) și Cosmin Budeancă (Serviciul Analiza regimului comunist).

Reprezentanții IICCMER au luat parte la masa rotundă pe tema The Decommunizational processes in the countries of Euro-region of the Lower Danube, în cadrul căreia au prezentat lucrările Direcții posibile pentru muzealizarea unor tematici dificile sau incomode. Evitarea banalului sau a șocului în muzealizarea unor teme dure, care pot traumatiza, respectiv Crimele comunismului din România și investigațiile arheologice speciale la IICCR/IICCMER (2006-2016).

Cu ocazia deplasării la Odessa, experții IICCMER au avut întâlniri la Facultatea de Istorie a Universității de Stat „I.I. Mechnikov” din Odessa, unde au discutat cu dl. decan, prof. dr. habil. Vyacheslav G. Kushnir și profesorii Nataliya Petrova și Taras Vintskovskyi, la Muzeul Orașului Odessa, unde au fost primiți de conducerea instituției și au vizitat expoziția despre Holodomor, și la Biblioteca Universității de Stat „I.I. Mechnikov”, către care au fost donate mai multe lucrări și materiale video realizate de IICCMER.

Întâlnirile au prilejuit și prezentarea activităților și proiectelor derulate de Institut în domeniul cercetării și memorializării trecutului comunist, precum și discutarea oportunităților de colaborare viitoare.

Totodată au fost purtate discuții cu reprezentanții instituțiilor locale implicate în organizarea conferinței cu privire la procesul de decomunizare în Ucraina și au fost identificate în oraș mai multe „locuri ale memoriei”, care stau mărturie despre trecutul comunist.

Pentru mai multe informații despre acest eveniment, vă rugăm să ne contactați la telefon 40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.