București, 17 mai 2018. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a primit astăzi vizita domnului Markus Meckel, ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane și președintele Consiliului Fundației Federale de Studiere a Comunismului în RDG (Bundesstiftung Aufarbeitung).
Teolog, cunoscut opozant al regimului din Germania de Est, Markus Meckel a fost în perioada 1992-1994 mediator al comisiei de anchetă a Parlamentului german (Bundestag) Analiza istoriei și consecințelor dictaturii comuniste în RDG și în anii 1994-1998 mediator al comisiei de anchetă Depășirea consecințelor dictaturii comuniste în contextul unității germane. Inițiativa a reunit întreg spectrul partidelor parlamentare și s-a constituit într-un veritabil rechizitoriu la adresa abuzurilor și crimelor comise pe durata regimului totalitar. În contextul experienței istorice a Germaniei secolului trecut, memoria crimelor comunismului se adaugă celei a ororilor național-socialismului. Funcția esențială a recursului memorial este cât se poate de evidentă, cunoașterea mecanismelor statului de nedrept, cum îl numea fostul Președinte federal Gauck, reprezentând o obligație didactică a statului de drept. Din nedreptatea trecutului se poate învăța lecția justiției de azi și de mâine.
Rezultatele celor două comisii au fost editate în 32 de volume însumând aproximativ 30.000 de pagini, acestea fiind puse acum și la dispoziția cercetătorilor IICCMER. Traducerea în limba română a unei sinteze a muncii parlamentare germane reprezintă un proiect major pentru 2019, anul în care se vor împlini trei decenii de la recâștigarea unei libertăți pe care încă mai avem nevoie să o învățăm.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc. Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.