Mesajul Prim-Ministrului României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, transmis în cadrul „Conferinței Internaționale de Istorie a Comunismului”, de către doamna Irina Dumitrița Solomon, Secretar de Stat.
,,Felicit Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și Primăria Municipiului Blaj pentru inițiativa organizării acestor ample evenimente culturale și științifice dedicate împlinirii a 75 de ani de la desființarea ilegală, de către autoritățile comuniste, a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Totodată, consider salutară desfășurarea Conferinței Internaționale de Istorie a Comunismului care reunește cercetători și istorici renumiți din țară și din străinătate.
Într-o societate în care nostalgia după comunism este tot mai des întâlnită, iar revizionismul, extremismul și distorsionarea istoriei pun în pericol valorile democratice, evenimente precum cele organizate zilele acestea la Blaj răspund nevoii majore de rememorare a acestei pagini întunecate a istoriei noastre și de onorare a memoriei victimelor regimului comunist. În același timp, contribuie la procesul de educare a tinerelor generații în spiritul adevărului și al respectului față de valorile fundamentale.
Parte a unui plan amplu de destructurare a instituțiilor esențiale pentru societatea și democrația românească, scoaterea în afara legii, în 1948, a Bisericii Române Unite cu Roma a reprezentat un act abuziv care a demonstrat, încă o dată, caracterul abominabil al regimului comunist.
Prin remarcabile contribuții în planul culturii și spiritualității românești, dar mai ales la făurirea actului de la 1 Decembrie 1918, Biserica Greco-Catolică a reprezentat, mereu, un factor de echilibru, o busolă morală și un veritabil exemplu de abnegație. Demnitatea și spiritul de sacrificiu dovedite de ierarhii și clerul greco-catolic în timpul prigoanei comuniste ne inspiră și astăzi, iar curajul lor străbate timpul. Memoria acestor martiri și eroi care au suferit și au murit în lagărele de muncă sau în temnițele comuniste trebuie prețuită și onorată.
Avem astăzi datoria de a nu uita această lecție dură a istoriei, de a repara nedreptățile pe care regimul comunist le-a comis, de a face dreptate victimelor și, mai ales, de a ne aminti mereu jertfele celor care, în Decembrie 1989, au înlăturat, cu prețul sângelui, dictatura, redându-ne tuturor libertatea.
În deceniile care au trecut de la căderea dictaturii comuniste, consecvent misiunii sale de asumare a trecutului traumatic, statul român a susținut procesul de refacere a structurilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și a asigurat un cadru propice dezvoltării cultelor religioase, încurajării și promovării dialogului interconfesional. România este astăzi o democrație consolidată în care libertatea religioasă și dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice şi religioase sunt consfințite prin Constituție, iar instituțiile responsabile au obligația de a veghea la apărarea și respectarea lor.
Guvernul României rămâne ferm angajat consolidării unei societăți democratice, promovării politicilor memoriei, sprijinind atât proiectele legate de conservarea și dezvoltarea mărturiilor istoriei regimului totalitar comunist, cât și demersului de a insufla generațiilor tinere valorile și principiile pe care se fundamentează democrația românească. Reabilitarea Memorialului „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat, crearea unui centru educațional privind comunismul, precum și introducerea în planurile cadru ale învățământului liceal a disciplinei „Istoria Comunismului din România” reprezintă nu doar pași necesari pentru instituționalizarea politicilor memoriei, ci și o formă de respect pentru toți cei care s-au opus, de pe poziții democratice, regimului comunist.
În încheiere, urez mult succes lucrărilor Conferinței Internaționale de Istorie a Comunismului și îmi manifest convingerea că fiecare dintre dumneavoastră, cei prezenți zilele acestea la Blaj, veți continua, cu același devotament, misiunea de a promova, într-o manieră obiectivă, istoria comunismului în România, în paralel cu elogierea exemplelor de curaj și sacrificiu în numele libertății și democrației’’.