Communism2021-02-08T11:59:24+02:00

About communism

Această secțiune oferă acces la resurse utile celor care vor să afle mai multe despre comunism: documente din arhive, publicații pe temă, interviuri de istorie orală și cea mai mare colecție de fotografii din perioada comunistă. De asemenea, subpaginile Cronologie, Enciclopedie și Noutăți se constituie în instrumente ce pot fi utilizate atât de cercetători, cât și de pasionații de istorie recentă.

COMUNISM

Introducere

Secțiunea „Introducere în comunism” conține informații generale despre regimul comunist din România, de la originile sale din secolul al XIX-lea, până la implozia sa, în anul 1989. Textul se adresează publicului larg, ca un prim pas în formarea unei perspective de ansamblu asupra a ceea ce a însemnat comunismul în această țară.

Află mai mult

COMUNISM

Cronologie

Secțiunea prezintă o scurtă periodizare a regimului comunist din România, prin marcarea cronologică a celor mai importante momente cuprinse între 23 august 1944 și 25 decembrie 1989. Totodată, vă punem la dispoziție o cronologie a evenimentelor marcante ale exilului românesc din perioada 1947-1989.

Află mai mult

Enciclopedie

Enciclopedia comunismului este o platformă online care își propune să ofere o imagine sintetică asupra regimului comunist din România, asupra instituțiilor și structurilor aparatului de partid și de stat, asupra realităților cotidiene din perioada regimului comunist, cât și asupra biografiilor personajelor importante ale istoriei comunismului românesc.

Află mai mult

Noutăți

Newsletter

Fiți la curent cu activitatea noastră

ACEASTĂ ZI ÎN CALENDAR

Remember

Se întâmpla pe 12 august: În 1950, este adoptat decretul-lege privind pedeapsa capitală pentru delicte împotriva ordinii și libertății interne, împotriva independenței naționale, furt și distrugere de echipament militar, complot împotriva statului etc., care permite ca pedeapsa cu moartea să se aplice într-o arie largă, potrivit intereselor puterii politice.

Learn more
Go to Top