Resources2021-02-01T22:04:04+02:00

This section provides access to useful resources, including archives, publications, documents, valuable pieces of oral history and the largest collection of photographs from the communist period.

Resources

De-a lungul timpului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a demarat și finalizat multiple proiecte al căror scop a fost acela de a facilita accesul specialiștilor la diferite resurse indispensabile proiectelor de cercetare științifică ce au în vedere istoria comunismului românesc. Toate aceste resurse – arhive digitizate, baze de date ale fișelor matricole penale, colecții de arhivă orală, publicații, colecții de fotografii, etc. – sunt puse la dispoziția specialiștilor, dar și a publicului larg, cu titlu gratuit, prin intermediul diferitelor site-uri web dedicate.

Arhiva

Arhiva exilului
Arhiva Europa Liberă
Istorie orală

VICTIME

Fișe matricole penale

Aici găsiți cea mai mare bază de date cu privire la deținuții politic din timpul regimului comunist din România. Fișele matricole penale au fost fotocopiate din arhiva Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Cu toate acestea, există unele persoane pentru care nu au fost găsite fișe matricole penale, în ciuda existenței unor dovezi clare ale încarcerării acestora din motive politice.

Află mai mult

CERCETARE

Fototecă

Fototeca online a comunismului românesc este cea mai mare colecție de fotografii din timpul comunismului, pusă la dispoziția publicului printr-o acțiune derulată de Arhivele Naționale ale României şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (anterior IICCR). Fotografiile acoperă o paletă extrem de bogată, majoritatea vizând perioada 1944-1989: intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, evenimentele politice din 1944-1947, vizitele în străinătate ale liderilor comunişti, momente din viaţa personală a lui Gheorghiu-Dej şi Ceauşescu, congresele partidului, reuniunile culturale, nomenclatura de partid în diferite ipostaze, mitinguri, portrete oficiale, evenimente etc.

Află mai mult

RESURSE

Resurse educaționale

IICCMER va pune la dispoziția elevilor, studenților și cadrelor didactice resurse educaționale adaptate fiecărui nivel de studii. Secțiunea cuprinde bibliografii însoțite și de o bibliotecă virtuală, un manual de istoria comunismului, ghiduri tematice pentru studiul/predarea istoriei regimului comunist, materiale multimedia (expoziții, tururi, hărți virtuale), arhive și colecții în format digital.

Pagină în construcție, vă rugăm accesați secțiunea Educație.

Află mai mult

CERCETARE

Biblioteca IICCMER

IICCMER pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi un fond de carte de aproximativ 4.500 de volume, la care se adaugă reviste şi publicaţii româneşti şi străine, pe o tematică largă, precum istoria românilor, istoria ideilor, teorii şi metode în istorie, istorie universală, istoria Europei Centrale şi de Est, biografii, memorii, jurnale, corespondenţă, precum şi presă românească tipărită în exil.

Află mai mult

CERCETARE

Biblioteca virtuală

Platformă online care pune la dispoziția cercetătorilor, profesorilor, studenților și a publicului larg publicații în format digital referitoare la istoria comunismului în România. În cadrul Bibliotecii virtuale, vor putea fi consultate, cu titlu gratuit, atât publicații editate de către IICCMER sau de colaboratorii institutului, cât și colecții de periodice relevante pentru istoria comunismului românesc.

Află mai mult
Site-urile noastre

Site-urile noastre

De-a lungul activității sale, IICCMER a dezvoltat o serie de site-uri dedicate unor subiecte de istorie a comunismului din România. Proiectele online constituie o resursă de informații ușor accesibilă, fiind parte din demersul Institutului de a facilita cunoașterea și studiul perioadei 1945-1989, dar și a urmărilor experienței totalitarismului de stânga în societatea românească.

Află mai mult

Noutăți

Newsletter

Fiți la curent cu activitatea noastră

ACEASTĂ ZI ÎN CALENDAR

Remember

Se întâmpla pe 12 august: În 1950, este adoptat decretul-lege privind pedeapsa capitală pentru delicte împotriva ordinii și libertății interne, împotriva independenței naționale, furt și distrugere de echipament militar, complot împotriva statului etc., care permite ca pedeapsa cu moartea să se aplice într-o arie largă, potrivit intereselor puterii politice.

Learn more
Go to Top