În fiecare an, pe 9 martie, toate gândurile noastre merg către foștii deținuți politic, cei care au suferit în închisorile comuniste pentru „crima” de a se opune regimului și de a-și apăra valorile, idealurile, credința.
Gulagul românesc a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, epurarea intelectualităţii anti-regim, încarcerarea a numeroase persoane din toate categoriile sociale. Această perioadă a reprezentat o lovitură adâncă dată societății românești, cu efecte profunde, care se resimt din plin și astăzi.
Și totuși, în ciuda tuturor eforturilor sistemului de a-i elimina pe opozanții săi, nu s-a putut construi închisoare care să le poată răpi cu adevărat libertatea. Libertatea de a gândi și a simți în acord cu valorile lor și cu sensul pe care l-au dat propriei lor existențe, până la capăt.
Iar viața lor a avut într-adevăr sens. Pentru că ei au făcut posibile valorile și principiile democratice de astăzi, pentru că au pus temeliile vieții noastre actuale, lipsită de constrângerile pe care ei le-au cunoscut atât de bine.
Pentru toate aceste lucruri, le suntem datori. Cu păstrarea memoriei lor, dar și cu acțiuni concrete, educaționale și de cercetare, cu promovarea toleranței și a respectării drepturilor omului, prin neabandonarea luptei pentru dreptate și adevăr.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când ziua de 9 martie a fost declarată „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989″ prin legea 247/05.12.2011.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.