Arhiva exilului2021-02-09T14:39:12+02:00

Arhiva exilului

În urma comasării Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) cu Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (INMER) în anul 2009, a rezultat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care a preluat întreaga arhivă istorică deținută de INMER.

Această arhivă constă în documente, publicații, fotografii, albume, casete video, audio etc.,  donate de către instituții sau personalități marcante ale exilului românesc, care s-au remarcat pe plan politic, social, cultural precum Mircea Carp, Lia Constantinescu, Dan Costescu, Ștefan Delureanu, George Dumitrescu, Victor Frunză, Eftimie Gherman, Ștefan Gane, Vasile Iliescu, Fundația Iuliu Maniu, Leonid Mămăligă, Mihail Mărculescu, Elisabeth Păunescu, Corneliu Popescu, Viorel Roman, Radu Dinu Săvulescu, Ion Solacolu, P.H. Stahl, Sanda Stolojan, Ioana Zamfirescu, Dinu Zamfirescu, George Emil Iliescu, Valentin Hossu Longin, Asociația Culturală a Românilor din Anglia, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, Sanda Budiș, Adrian Niculescu, Teodor Laurențiu Popescu, Constantin Mareș, George Zăgănescu, Ion Dumitru, Nicolae Stroescu-Stînișoară.

Prin urmare, a fost necesară separarea acestor tipuri de documente, în funcție de natură, suport, în vederea păstrării pentru o perioadă îndelungată de timp. Astfel, au fost create fondurile personale documentare, Colecția de Publicații, Colecția de documente fotografice, Colecția de documente tehnice și de înregistrare tehnică, la care se adaugă interviurile online.

Regulamentul sălii de studiu este disponibil aici.

Fond documentar
Colecția Publicații
Colecția Documente fotografice
Documente tehnice și înregistrări online

Noutăți

Newsletter

Fiți la curent cu activitatea noastră

ACEASTĂ ZI ÎN CALENDAR

Remember

Se întâmpla pe 12 august: În 1950, este adoptat decretul-lege privind pedeapsa capitală pentru delicte împotriva ordinii și libertății interne, împotriva independenței naționale, furt și distrugere de echipament militar, complot împotriva statului etc., care permite ca pedeapsa cu moartea să se aplice într-o arie largă, potrivit intereselor puterii politice.

Learn more
Go to Top