Al doilea Anuar al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Elite comuniste înainte şi după 1989, reuneşte articole referitoare la recrutarea, structura, şi evoluţia elitelor de stat şi de partid în perioada comunistă, precum şi la strategiile de conversie politică şi economică adoptate după 1989.
Printr-o analiză comparată a guvernelor dejiste şi ceauşiste, Laurenţiu Ştefan evaluează, în prima secţiune a anuarului, evoluţia modelelor de recrutare a elitelor guvernamentale. Ruxandra Ivan problematizează suprapunerea elitelor de stat şi de partid în sistemul comunist, prin prezentarea cazului Ministerului de Externe la începutul anilor 1950. Marius Stan, Mihai Burcea şi Mihail Bumbeş recontruiesc modelul de recrutare a cadrelor superioare de penitenciar, în timp de Cristina Roman analizează facţionalismul din cadrul partidului unic, de la constituirea sa şi până în 1952.
Într-o a doua secţiune a volumului, George Mink şi Jean-Charles Szurek evaluează rolul nomenclaturii în tranziţia de la un regim la altul, axându-se pe identificarea traiectoriilor de conversie a elitelor comuniste din Ungaria, Polonia şi Republica Cehă. Raluca Grosescu operează decupaje categoriale în sânul partidelor constituite în România de către fosta nomenclatură şi analizează raportarea lor la temele care au reprezentat surse de conflict politic după 1990. Alexandra Ionaşcu evaluează perenitatea moştenirii comuniste în recrutarea membrilor guvernelor postdecembriste, în timp ce Mihăiţă Lupu propune un studiu despre funcţionarea şcolii de partid Ştefan Gheorghiu şi destinul postcomunist al acesteia.
Recenzarea ultimelor lucrări apărute în România despre elite comuniste constituie cea de-a treia secţiune a volumului. Anuarul IICCR din acest an se vrea implicit o încercare de a umple o parte din golul academic referitor la studiul elitelor comuniste. Neasumându-şi un caracter de exhaustivitate, prezentul volum doreşte să re-deschidă şi să întreţină dezbaterea ştiinţifică cu privire la această temă.
RECENZII
Raluca Ursachi, Intre condamnare şi cercetare, sau De ce trebuie studiat comunismul
Ruxandra Cesereanu, Deconstructia comunismului