26 iulie 2017, Sinaia, Palat Peleş

Mihaela Toader, expert IICCMER la Compartimentul Exilul Românesc:

Domnule Mircea Carp, ne bucurăm mult să vă avem în mijlocul nostru, astăzi, la Palatul Peleş alături de tinerii participanţi la Şcoala de vară de la Sinaia “Exilul românesc postbelic” şi ne-am dori să ne spuneţi părerea dumneavoastră despre această iniţiativă.

Mircea Carp:

Este o iniţiativă excelentă din partea IICCMER privind organizarea unei Şcoli de vară despre exilul românesc postbelic pentru că exilul românesc a contribuit foarte mult la menţinerea tradiţiilor româneşti, a vieţii politice româneşti şi a dorinţelor de libertate şi democraţie din exil. Am avut în exil oameni cu legături importante la Paris, Londra, Washington care au militat pentru idealurile românilor din România. Iar radio“Vocea Americii” şi “Europa Liberă” au transmis în România multe din informaţiile şi evenimentele exilului românesc. Am avut cinstea să fiu director la radio “Vocea Americii” şi, deşi eram exilat, am avut onoarea să vin în România în calitate de corespondent al preşedintelui SUA, Nixon. Am fost împreună cu Nixon, atunci, când populaţia Bucureştiului a ieşit în întâmpinarea lui. Desigur, am fost prezent şi am putut să transmit de fiecare dată de la radio “Europa Liberă” ştiri obiective în anii regimului comunist din România.

M.T.: Ce mesaj le-aţi transmite tinerilor participanţi la Şcola de vară de la Sinaia?

M.C.: Să citească din cărţile care au apărut scrise de oameni care au fost în exil. Recomand cu această ocazie şi cartea mea “Să auzim numai de bine” unde pot găsi informaţii utile despre exil şi radio “Europa Liberă”. Cartea am numit-o, totodată, “Ocolul pâmântului în 90 de ani”. Sunt multe alte cărţi interesante despre exil care pot fi citite de tinerii de astăzi. Un exemplu ar fi cărţile lui Neagu Djuvara. Să citească cărţi nu despre viaţa noastră din exil, ci despre realizările noastre din exil. Şi aceste lucruri e important să le ştie orice tânăr ca să poată duce aceste informaţii mai departe pentru că nu putem clădi viitorul dacă nu ne cunoaştem trecutul.


În perioada 22 – 27 iulie 2017, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat, împreună cu Institutul Cultural Român, în calitate de partener principal, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Muzeul Naţional Peleş, Şcoala de Vară despre exilul românesc postbelic, care a avut drept scop cunoașterea și înţelegerea fenomenului anticomunist postbelic în rândul tinerilor din ţară şi străinătate. Mai multe detalii, aici.