Acasă2023-09-12T10:36:36+03:00
106 de ani de la un moment istoric de însemnătate națională: Unirea Basarabiei cu România

106 de ani de la un moment istoric de însemnătate națională: Unirea Basarabiei cu România

27 martie 1918 reprezintă un moment istoric de o importanță majoră pentru provinciile istorice românești, deschizând calea către unirea lor,...
Prăbușirea comunismului în România și Polonia, în centrul unui volum remarcabil ce va fi lansat săptămâna viitoare la București

Prăbușirea comunismului în România și Polonia, în centrul unui volum remarcabil ce va fi lansat săptămâna viitoare la București

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Institutul Polonez din București, vă invită...
[DEADLINE EXTENDED] Open Call for Papers: History of Communism in Europe nr.15/2024

[DEADLINE EXTENDED] Open Call for Papers: History of Communism in Europe nr.15/2024

The Big Red Screen: Cinema behind the Iron Curtain In the attempt to create a new society, one that sought...

Despre noi

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2009, cu rol în analiza din punct de vedere științific a regimului comunist şi a consecinţelor sale. În centrul tuturor demersurilor întreprinse se află victimele și efortul permanent pentru identificarea celor ce se fac vinovați pentru crimele și abuzurile comise. IICCMER creează, organizează, sprijină proiecte educaționale și de memorie, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a importanței drepturilor și libertăților cetățenești în societatea post-comunistă. Nu în ultimul rând, IICCMER identifică, organizează și pune la dispoziție instrumente de lucru, utile atât specialiștilor în domeniul științelor sociale cât și publicului larg (arhive și colecții, bibliotecă virtuală, materiale educaționale auxiliare).

Cercetare
Educație
Exil
Resurse

VICTIME

Victimele comunismului

Recunoscut de către statul român drept un regim criminal, aducând cu sine o represiune brutală întinsă pe întreaga sa existență și care a cuprins întreaga societate, comunismul românesc a lăsat în urmă nenumărate victime din toate categoriile sociale, politice, religioase, fără a ține cont de vârstă sau sex, de la cei executați, decedați în penitenciarele României comuniste, până la femeile decedate în urma avorturilor provocate și copii care s-au stins în orfelinatele ceaușiste. Secțiunea este dedicată represiunii comuniste din România și tuturor acestor categorii de victime.

Află mai mult

MEMORIE

Memorie și patrimoniu

Memorializarea și muzeificarea trecutului sunt antidoturile uitării.

Secțiunea cuprinde informații despre urmele materiale și imateriale lăsate de regimul comunist în România. Sunt disponibile informații despre fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat, aflat în administrarea IICCMER, despre proiectele de memorializare a comunismului din țară și din Republica Moldova, despre expozițiile de istoria comunismului, dar și cele mai importante date din calendarul public legate de memoria comunismului în Europa.

Află mai mult

RESURSE

Fișe matricole penale

Aici găsiți cea mai mare bază de date cu privire la deținuții politic din timpul regimului comunist din România. Fișele matricole penale au fost fotocopiate din arhiva Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Cu toate acestea, există unele persoane pentru care nu au fost găsite fișe matricole penale, în ciuda existenței unor dovezi clare ale încarcerării acestora din motive politice.

Află mai mult

RESURSE

Fototecă

Fototeca online a comunismului românesc este cea mai mare colecție de fotografii din timpul comunismului, pusă la dispoziția publicului printr-o acțiune derulată de Arhivele Naționale ale României şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (anterior IICCR). Fotografiile acoperă o paletă extrem de bogată, majoritatea vizând perioada 1944-1989: intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, evenimentele politice din 1944-1947, vizitele în străinătate ale liderilor comunişti, momente din viaţa personală a lui Gheorghiu-Dej şi Ceauşescu, congresele partidului, reuniunile culturale, nomenclatura de partid în diferite ipostaze, mitinguri, portrete oficiale, evenimente etc.

Află mai mult
Site-urile noastre

Site-urile noastre

De-a lungul timpului, IICCMER a dezvoltat o serie de site-uri dedicate unor subiecte de istorie a comunismului din România. Proiectele online constituie o resursă de informații ușor accesibilă, fiind parte din demersul Institutului de a facilita cunoașterea și studiul perioadei 1945-1989, dar și a urmărilor experienței totalitarismului de stânga în societatea românească.

Află mai mult

Noutăți

Newsletter

Fiți la curent cu activitatea noastră

ACEASTĂ ZI ÎN CALENDAR

Remember

Se întâmpla pe 12 august: În 1950, este adoptat decretul-lege privind pedeapsa capitală pentru delicte împotriva ordinii și libertății interne, împotriva independenței naționale, furt și distrugere de echipament militar, complot împotriva statului etc., care permite ca pedeapsa cu moartea să se aplice într-o arie largă, potrivit intereselor puterii politice.

Learn more
Go to Top