Joi, 31 martie 2022, între orele 13-14:30, IICCMER organizează dezbaterea „Imperiu, imperialism și expansionism rus și sovietic. Mecanisme și mentalități istorice”.

Evenimentul se va desfășura on-line și va fi transmis live pe pagina de Facebook a IICCMER.

Dezbaterea urmărește să aducă în atenția publicului un subiect care, din nefericire, a părăsit zona istoriografică și memorialistică pătrunzând, în mod abrupt, în cotidian. Imperialismul rusesc, indiferent de culoarea drapelului și a regimului sub care s-a manifestat, conține o serie de particularități care, odată identificate, pot fi urmărite, asemenea unei linii roșii, de-a lungul secolelor de istorie. Pentru identificarea mecanismelor istorice și a mentalităților, care au stat la baza proceselor de expansiune, precum și a imperativelor ideologice utilizate ca instrument justificativ, IICCMER propune analiza temeinică a unor specialiști în spațiul rus. În cele din urmă, aceasta trebuie să facă inteligibil un proces istoric care pare încă departe de a se încheia.

În cadrul evenimentului IICCMER vor lua cuvântul: Dr. Cosmin POPA, cercetător științific, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București și Dr. Virgiliu ȚÂRĂU, profesor universitar, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Dezbaterea va fi deschisă printr-un cuvânt introductiv susținut de către Dr. Daniel ȘANDRU, Președintele Executiv al IICCMER și moderată de coordonatorul proiectului Victor SĂMĂRTINEAN.