Despre noi2021-02-01T02:28:23+02:00

Despre Noi

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2009, cu rol în analiza din punct de vedere științific a regimului comunist şi a consecinţelor sale. În centrul tuturor demersurilor întreprinse se află victimele și efortul permanent pentru identificarea celor ce se fac vinovați pentru crimele și abuzurile comise. IICCMER creează, organizează, sprijină proiecte educaționale și de memorie, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a importanței drepturilor și libertăților cetățenești în societatea post-comunistă. Nu în ultimul rând, IICCMER identifică, organizează și pune la dispoziție instrumente de lucru, utile atât specialiștilor în domeniul științelor sociale, cât și publicului larg (arhive și colecții, bibliotecă virtuală, materiale educaționale auxiliare).

DESPRE NOI

Istoric

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2009, având ca scop principal investigarea și identificarea abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului pe durata regimului comunist în România și sesizarea organelor îndreptățite să ia măsuri în aceste cazuri. În același timp, IICCMER sprijină constituirea unor mecanisme educaționale și de informare destinate să promoveze la nivel național și internațional memoria perioadei comuniste din istoria României.

Află mai mult

DESPRE NOI

Obiective

Rolul IICCMER rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale, ceea ce se traduce prin muncă de cercetare, editarea de volume de specialitate și organizarea de activități științifice precum conferințe sau dezbateri. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară.

Află mai mult

DESPRE NOI

Organigramă

Structura IICCMER are în centru Direcția Investigații speciale și Politici educaționale, care include Compartimentul Cercetare și Investigații Speciale, Compartimentul Educație și Memorie și Compartimentul Exilul Românesc, la care se adaugă activitățile de suport. Funcția de Președinte executiv este ocupată din ianuarie 2020 de Alexandra Toader.

Află mai mult

DESPRE NOI

Legislație

Prin Hotărârea de Guvern 1724/2005 a fost înființat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR). Ulterior, în noiembrie 2009, IICCR s-a contopit cu Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (INMER), formând Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în baza Hotărârii nr. 1.372 din 18 noiembrie 2009.

Află mai mult

DESPRE NOI

Transparență

Secțiunea pune la dispoziția publicului rapoartele anuale de activitate ale IICCMER, declarațiile de avere și interese, regulamentul de funcționare, codul etic, date referitoare la buget și achiziții și alte informații de ordin public.

Află mai mult

DESPRE NOI

Parteneri

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.

Află mai mult

Noutăți

Newsletter

Fiți la curent cu activitatea noastră

ACEASTĂ ZI ÎN CALENDAR

Remember

Se întâmpla pe 12 august: În 1950, este adoptat decretul-lege privind pedeapsa capitală pentru delicte împotriva ordinii și libertății interne, împotriva independenței naționale, furt și distrugere de echipament militar, complot împotriva statului etc., care permite ca pedeapsa cu moartea să se aplice într-o arie largă, potrivit intereselor puterii politice.

Learn more
Go to Top