Victime2021-02-01T15:45:59+02:00

Victime

Recunoscut de către statul român drept un regim criminal, aducând cu sine o represiune brutală întinsă pe întreaga sa existență și care a cuprins întreaga societate, comunismul românesc a lăsat în urmă nenumărate victime din toate categoriile sociale, politice, religioase, fără a ține cont de vârstă sau sex, de la cei executați, decedați în penitenciarele României comuniste, până la femeile decedate în urma avorturilor provocate și copii care s-au stins în orfelinatele ceaușiste. Secțiunea este dedicată represiunii comuniste din România și tuturor acestor categorii de victime.

Dacă sunteți fost deținut politic sau urmașul unei victime a represiunii comuniste și aveți nevoie de sprijin, ne puteți scrie direct aici:

VICTIME

Sesizări penale

Potrivit cadrului legal, IICCMER are între atribuțiile principale investigarea ştiinţifică şi identificarea crimelor, abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii. Astfel, de la înființare și până în prezent, IICCMER a înaintat instituțiilor abilitate nu mai puțin de 13 sesizări penale vizând numeroși foști comandanți de penitenciare, lucrători ai Securității sau directori de Cămine-spital din perioada comunistă, cele mai notorii fiind cele ale lui Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior, finalizate cu condamnări definitive în instanță.

Află mai mult

VICTIME

Investigații speciale

Încă de la înființare, IICCMER (anterior IICCR) a derulat activități de investigații speciale, constând în săpături arheologice pentru identificarea osemintelor unor deținuți politici care și-au pierdut viața în închisorile comuniste și au fost înmormântați în cimitirele parohiale învecinate. De asemenea, s-au făcut cercetări și săpături pentru descoperirea rămășițelor pământești ale opozanților regimului comunist uciși de trupele de Miliție și Securitate și îngropați în locuri izolate. Cea mai amplă operațiune de investigații speciale, desfășurată de-a lungul a mai multor ani a fost cea de la cimitirul din localitatea Periprava.

Află mai mult

VICTIME

Spații de represiune

„Gulagul românesc” a însemnat distrugerea clasei politice din perioada interbelică, epurarea intelectualităţii care nu susţinea noul regim, încarcerarea unui număr mare de persoane din toate categoriile sociale, în funcţie de cine era considerat periculos pentru regimul comunist. Acesta a lovit astfel în toate părţile societaţii româneşti, consecinţele sale fiind majore şi pe termen lung. Proiectul IICCMER – www.hartagulagului.ro – reunește informații despre penitenciarele, centrele de anchetă, coloniile de muncă forțată, centrele de deportare și domiciliu obligatoriu, azilele psihiatrice care au format sistemul concentraționar comunist din România.

Află mai mult

VICTIME

Fișe matricole penale

Aici găsiți cea mai mare bază de date cu privire la deținuții politic din timpul regimului comunist din România. Fișele matricole penale au fost fotocopiate din arhiva Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Cu toate acestea, există unele persoane pentru care nu au fost găsite fișe matricole penale, în ciuda existenței unor dovezi clare ale încarcerării acestora din motive politice.

Află mai mult

VICTIME

Istorie orală

În prezent în arhiva de istorie orală a IICCMER există peste 450 de înregistrări în format video și audio. Între proiectele majore de acest tip se numără Experiențe carcerale în România comunistă (2007-2012), Strategii de supraviețuire și de integrare socio-profesională în familiile foștilor deținuți politici în primele două decenii ale regimului comunist (2015-2017).

Află mai mult

VICTIME

Biblioteca represiunii

face parte din cel mai mare proiect de cercetare desfășurat de către IICCMER. Scopul său este acela de a oferi o imagine clară a proporțiilor represiunii comuniste în ceea ce privește detenția politică. Pentru prima dată, informațiile culese din documentele din epocă sunt ordonate într-o bază de date imensă, în care atât cercetătorii, cât și rudele deținuților politic pot căuta cu ușurință mai multe categorii de informații.

Află mai mult

VICTIME

Resurse

În această secțiune vă punem la dispoziție principalele contribuții editoriale ale IICCMER în sprijinul sau pentru recuperarea și cinstirea memoriei victimelor regimului comunist. În plus, puteți accesa întreaga colecție a Revistei Memoria «revista gândirii arestate». Nume prestigioase din țară și străinătate, personalități ale societății civile, precum și studenți, elevi, țărani, muncitori, militari, slujitori ai Bisericii, foști deținuți politici anticomuniști sau victime ale regimului comunist contribuie în paginile acestei reviste la lupta împotriva uitării.

Află mai mult

Noutăți

LANSARE DE CARTE: Volumul România. Criză și represiune. Dosar al revistei L’Alternative 1983, realizată de intelectualii din exilul parizian în timpul celor mai întunecați ani ai dictaturii Ceaușescu

27 mai 2024|Biblioteca exilului, Carusel HP, Carusel știri, Publicații, Publicații din exil, Volume|

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) vă invită marți, 28 mai 2024, de [...]

Newsletter

Fiți la curent cu activitatea noastră

ACEASTĂ ZI ÎN CALENDAR

Remember

Se întâmpla pe 12 august: În 1950, este adoptat decretul-lege privind pedeapsa capitală pentru delicte împotriva ordinii și libertății interne, împotriva independenței naționale, furt și distrugere de echipament militar, complot împotriva statului etc., care permite ca pedeapsa cu moartea să se aplice într-o arie largă, potrivit intereselor puterii politice.

Learn more
Go to Top