Victime
Recunoscut de către statul român drept un regim criminal, aducând cu sine o represiune brutală întinsă pe întreaga sa existență și care a cuprins întreaga societate, comunismul românesc a lăsat în urmă nenumărate victime din toate categoriile sociale, politice, religioase, fără a ține cont de vârstă sau sex, de la cei executați, decedați în penitenciarele României comuniste, până la femeile decedate în urma avorturilor provocate și copii care s-au stins în orfelinatele ceaușiste. Secțiunea este dedicată represiunii comuniste din România și tuturor acestor categorii de victime.
Dacă sunteți fost deținut politic sau urmașul unei victime a represiunii comuniste și aveți nevoie de sprijin, ne puteți scrie direct aici:
VICTIME
Sesizări penale
Potrivit cadrului legal, IICCMER are între atribuțiile principale investigarea ştiinţifică şi identificarea crimelor, abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii. Astfel, de la înființare și până în prezent, IICCMER a înaintat instituțiilor abilitate nu mai puțin de 13 sesizări penale vizând numeroși foști comandanți de penitenciare, lucrători ai Securității sau directori de Cămine-spital din perioada comunistă, cele mai notorii fiind cele ale lui Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior, finalizate cu condamnări definitive în instanță.
VICTIME
Investigații speciale
Încă de la înființare, IICCMER (anterior IICCR) a derulat activități de investigații speciale, constând în săpături arheologice pentru identificarea osemintelor unor deținuți politici care și-au pierdut viața în închisorile comuniste și au fost înmormântați în cimitirele parohiale învecinate. De asemenea, s-au făcut cercetări și săpături pentru descoperirea rămășițelor pământești ale opozanților regimului comunist uciși de trupele de Miliție și Securitate și îngropați în locuri izolate. Cea mai amplă operațiune de investigații speciale, desfășurată de-a lungul a mai multor ani a fost cea de la cimitirul din localitatea Periprava.
VICTIME
Spații de represiune
„Gulagul românesc” a însemnat distrugerea clasei politice din perioada interbelică, epurarea intelectualităţii care nu susţinea noul regim, încarcerarea unui număr mare de persoane din toate categoriile sociale, în funcţie de cine era considerat periculos pentru regimul comunist. Acesta a lovit astfel în toate părţile societaţii româneşti, consecinţele sale fiind majore şi pe termen lung. Proiectul IICCMER – www.hartagulagului.ro – reunește informații despre penitenciarele, centrele de anchetă, coloniile de muncă forțată, centrele de deportare și domiciliu obligatoriu, azilele psihiatrice care au format sistemul concentraționar comunist din România.
VICTIME
Fișe matricole penale
Aici găsiți cea mai mare bază de date cu privire la deținuții politic din timpul regimului comunist din România. Fișele matricole penale au fost fotocopiate din arhiva Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Cu toate acestea, există unele persoane pentru care nu au fost găsite fișe matricole penale, în ciuda existenței unor dovezi clare ale încarcerării acestora din motive politice.
VICTIME
Istorie orală
În prezent în arhiva de istorie orală a IICCMER există peste 450 de înregistrări în format video și audio. Între proiectele majore de acest tip se numără Experiențe carcerale în România comunistă (2007-2012), Strategii de supraviețuire și de integrare socio-profesională în familiile foștilor deținuți politici în primele două decenii ale regimului comunist (2015-2017).
VICTIME
Biblioteca represiunii
face parte din cel mai mare proiect de cercetare desfășurat de către IICCMER. Scopul său este acela de a oferi o imagine clară a proporțiilor represiunii comuniste în ceea ce privește detenția politică. Pentru prima dată, informațiile culese din documentele din epocă sunt ordonate într-o bază de date imensă, în care atât cercetătorii, cât și rudele deținuților politic pot căuta cu ușurință mai multe categorii de informații.
VICTIME
Resurse
În această secțiune vă punem la dispoziție principalele contribuții editoriale ale IICCMER în sprijinul sau pentru recuperarea și cinstirea memoriei victimelor regimului comunist. În plus, puteți accesa întreaga colecție a Revistei Memoria «revista gândirii arestate». Nume prestigioase din țară și străinătate, personalități ale societății civile, precum și studenți, elevi, țărani, muncitori, militari, slujitori ai Bisericii, foști deținuți politici anticomuniști sau victime ale regimului comunist contribuie în paginile acestei reviste la lupta împotriva uitării.
Newsletter
Fiți la curent cu activitatea noastră
ACEASTĂ ZI ÎN CALENDAR
Remember
Se întâmpla pe 12 august: În 1950, este adoptat decretul-lege privind pedeapsa capitală pentru delicte împotriva ordinii și libertății interne, împotriva independenței naționale, furt și distrugere de echipament militar, complot împotriva statului etc., care permite ca pedeapsa cu moartea să se aplice într-o arie largă, potrivit intereselor puterii politice.