Scopul acestui demers: prezentarea istoriei României din ultimele decenii şi a urmărilor totalitarismului

Bucureşti, 15 septembrie 2014 – Stelian Tănase, Preşedinte – Director General al TVR, şi Radu Preda, Preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), au semnat un Protocol de colaborare între cele două instituţii, pentru realizarea de emisiuni, evenimente şi proiecte comune care vizează prezentarea istoriei României din ultimele decenii şi a urmărilor totalitarismului.

Mediatizarea evenimentelor, acţiunilor şi proiectelor care promovează istoria naţională în special a celei din perioada dictaturii comuniste prin stimularea realizării unor documentare şi reportaje, materiale informative dedicate istoriei românilor, precum şi a unor campanii naţionale de informare şi sensibilizare pe teme privind trecutul recent şi crimele comunismului se numără printre obiectivele acordului.

„Cultivăm ideea de parteneriate cu diferite instituţii – Biserica Ortodoxă, Academia Română etc. – pentru a deschide televiziunea publică către alte orizonturi. A pune în valoare istoria recentă a României este o temă obligatorie pentru TVR. Facem ce ar trebui să facă o televiziune publică”, a declarat Stelian Tănase, Preşedinte-Director General al TVR.

„La 25 de ani de la căderea comunismului, istoria nu este doar un drept, ci o obligaţie în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în lupta împotriva totalitarismului. Cele două instituţii îşi asumă astfel rolul în cultivarea memoriei celor care au plătit cu suferinţa şi moartea lor pentru libertatea noastră”, a declarat Radu Preda.

TVR şi IICCMER au demarat deja un proiect comun, o campanie care vizează readucerea în memoria opiniei publice a unei crime patrimoniale – demolarea Mănăstirii Văcăreşti, ctitorie emblematică pentru istoria noastră naţională.

La 25 de ani de la Revoluţie, în luna decembrie, Televiziunea Română şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc pregătesc un proiect dedicat victimelor comunismului.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.