În Colecţia Corint Istorie  a apărut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), volumul Rusia revoluționară (1891-1991) de Orlando Figes. Lucrarea s-a numărat printre câştigătoarele primei ediţii a concursului de traduceri organizat de IICCMER în perioada 2015-2016.

Revoluția Rusă reprezintă o adevărată piatră de încercare pentru orice specialist în istorie modernă și contemporană. Care au fost cauzele acesteia? A fost, oare, un succes sau un eșec colosal? Se mai pot simți consecințele sale astăzi? Acestea și multe altele sunt întrebările la care unul dintre cei mai cunoscuţi istorici britanici contemporani încearcă să ne ofere răspunsuri.

Orlando Figes demonstrează că Revoluția Rusă a cunoscut trei etape corespunzătoare unor generații și că, deși s-a transformat odată cu trecerea timpului, și-a păstrat, până la prăbușirea Uniunii Sovietice, aceleași idealuri și principii apărute în perioada foametei din 1891. Povestea începe cu Lenin și bolșevicii săi, care au stabilit modelul de distrugere și reînnoire a lumii care avea să fie păstrat apoi de toți conducătorii ruși, și se încheie cu Mihail Gorbaciov, considerat „ultimul bolșevic” animat de idealul transformării complete a unei societăți.

 Volumul Rusia revoluționară (1891-1991) poate fi comandat online aici.

Anul acesta au mai apărut cu sprijinul IICCMER volumele Destin în bătaia vântului. Jurnal de Evghenia GhinzburgIdentităţi sociale, culturale, etnice şi religioase în comunism (coord. Cosmin Budeancă, Florentin Olteanu), Paul Goma și exilul etern (coord. Liliana Corobca), Gheorghe Gheorghiu-Dej. Cultul personalităţii de Elis Pleşa, Stalinismul de fiecare zi de Sheila Fitzpatrick şi Nicolae Ceauşescu. Omul şi cultul de Manuela Marin.