Radu Preda, Preşedinte executiv al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) participă alături de Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la conferinţa organizată la Bratislava de Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare.

Reprezentanţi ai ministerelor justiţiei şi ai instituţiilor  care se ocupă de memoria naţională din statele membre UE s-au reunit zilele acestea în capitala Slovaciei pentru a comemora Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare. Ceremonia comemorativă, care a avut loc pe 22 august, a fost deschisă printr-un discurs din partea Viceprim-ministrului şi Ministrului Justiţiei al Republicii Slovace, Lucia Žitňanská.

Marţi, 23 august, conferinţa continuă cu sesiuni de lucru pe tema ‘The Rise of Radicalisation in Europe’.

Mai multe detalii, pe site-ul organizatorilor.

Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare a fost proclamată de către Parlamentul European la 23 septembrie 2008. Scopul ei este comemorarea victimelor deportărilor în masă și a exterminărilor, cât și consolidarea democrației și întărirea păcii și a stabilității în Europa. Această zi a fost comemorată pentru prima dată în anul 2011 în Varșovia, sub auspiciile Președinției poloneze a Uniunii Europene. A fost emisă atunci „Declarația de la Varșovia“, ai cărei semnatari au subliniat necesitatea de păstrare în memoria europenilor a consecințelor regimurilor totalitare criminale și au cerut Uniunii Europene să cerceteze și să centralizeze documentele referitoare la crimele comise de aceste regimuri.