Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) salută recentele cercetări făcute de Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul numit generic „Crimele comunismului”.

Concret, procurorii militari ai secţiei Parchetelor Militare au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii în contextul înăbuşirii Revoltei de la Braşov din 15 noiembrie 1987.

Reamintim că IICCMER a făcut o sesizare penală pe acest subiect încă din anul 2007, la puţin timp după înfiinţarea sa. Soluţia neînceperii urmării penale a fost dată în baza legislaţiei anterioare intrării în vigoare, la 1 februarie 2014, a noului Cod Penal şi a Codului de Procedură Penală, potrivit cărora faptele sesizate de experţii IICCMER nu mai sunt prescriptibile. În fapt, graţie schimbării încadrării şi recunoaşterii caracterului imprescriptibil al crimelor împotriva umanităţii, au putut să aibă loc şi procesele la adresa foştilor comandanţi de puşcării comuniste, Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior.

IICCMER îşi exprimă speranţa, alături de o mare parte a opiniei publice, că anchetei procurorilor în cazul „Braşov 1987” îi va urma cât de repede procesul.

Vezi aici comunicatul Ministerului Public.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.