București, 3 aprilie 2017. Conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a luat la cunoștință recentele declarații ale domnului Andrei Muraru, consilier prezidențial, referitoare la activitatea IICCMER. Nu este pentru prima dată când domnul Muraru induce cu bună știință în eroare opinia publică și, la fel de grav, pe însuși președintele țării. Domnul Muraru recunoaște că nu mai are date despre activitatea IICCMER din 2014, anul în care și-a dat demisia din fruntea Institutului, comentariile acestuia fiind rezultatul unei percepții din exterior. Or, chiar și din exterior, o simplă consultare a site-ului IICCMER ar fi fost suficientă pentru a vedea care este stadiul cercetărilor. Pe scurt, pentru a lămuri și pe această cale chestiunea “listei celor 35”: dacă în mandatul Muraru au fost depuse 3 sesizări penale, în mandatul conducerii actuale au fost depuse 5 sesizări, la care se adaugă una din afara listei. Așadar, din 35 de potențiale cazuri, 8 au fost trimise Parchetului General. Cel mai recent caz înaintat instanței este cel al lui Marian Petrescu, fost comandant al penitenciarului Galați, trimis în judecată la 9 martie 2017. Numărul celor decedați în timpul cercetărilor este 10. Alte 12 cazuri au fost suspendate pentru moment din lipsă de probe, iar la 5 se mai lucrează. Din aceste cifre se poate vedea lesne că nu a existat nicio cercetare prealabilă, temeinică și exactă, “lista celor 35” fiind aruncată pe piață în formatul unei campanii de presă. Faptul că s-a ajuns la condamnări definitive în cazurile Vișinescu și Ficior este salutar, însă nu poate servi nimănui să își facă imagine publică pe seama victimelor regimului totalitar comunist. Un exemplu de manipulare: sesizarea penală pe numele lui Florian Cormoș făcută de domnul Muraru era în mod previzibil fără șanse de a ajunge în instanță, cel în cauză fiind deja condamnat de justiția comunistă pentru infracțiunea de “acte de teroare” pe durata cât a fost comandant al coloniei de muncă de la Cernavodă.

IICCMER mai precizează că are în lucru câteva sesizări penale privind crime și abuzuri din perioada anilor 1970-1989. În ceea ce privește ansamblul acțiunilor Institutului, anunțăm și pe această cale faptul că în câteva săptămâni se vor demara lucrările la fostul penitenciar politic de la Râmnicu Sărat prin intervenție de urgență și demolarea construcțiilor parazitare, pregătind astfel șantierul de consolidare și restaurare. Nu în ultimul rând, Institutul invită publicul să viziteze pe durata întregului an 2017 expoziția foto-documentară “Comunismul în România” realizată în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer și găzduită de Biblioteca Națională. În cadrul expoziției au loc dezbateri lunare destinate înțelegerii și cunoașterii trecutului recent. Au luat parte la dezbaterile de până acum vechiul și noul ambasador al Germaniei, Werner Hans Lauck și Cord Meier-Klodt, Virgil Țârău, Octavian Gordon, Martin Sieg (KAS), Andrei Pleșu, Maia Morgenstern, Jonila Godole (Tirana), fostul președinte Emil Constantinescu, Markus Meckel (Berlin).

Conducerea actuală a IICCMER este convinsă, o dată în plus, de necesitatea depolitizării temei privind crimele comunismului și face un apel în acest sens la toți actorii publici.