Biroul Bavarez al Poliţiei de Urmărire Penală Munchen (LKA München) demarează investigaţiile în cazul crimelor asupra cetăţenilor germani din fosta Cehoslovacie, pe baza unei plângeri penale înaintate Procurorului General de către Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene în august 2016. Persoanele responsabile îi includ pe membrii în viaţă ai Biroului Politic (politburo) al partidului comunist cehoslovac Milouš Jakeš, Lubomír Štrougal şi Peter Colotka. Cel puţin 67 de persoane responsabile au fost cercetate în acest caz.

Printre victime se numără Hartmut Tautz, în vârstă de 18 ani, care a fost ucis lângă Bratislava în august 1986, fiind sfâşiat de câinii de pază de la graniţa cu Austria şi lăsat să moară fără asistenţă medicală.

Este pentru prima dată când Germania cercetează crimele asupra cetăţenilor săi care s-au petrecut în timpul comunismului în afara graniţelor sale. Este de asemenea pentru prima oară când oficiali comunişti de rang înalt sunt investigaţi de o terţă ţară.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să folosiţi datele de contact de mai jos:

Dr. Łukasz Kamiński, Preşedinte, president@memoryandconscience.eu, +48 607 440 189;

Dr. Neela Winkelmann, Director executiv, director@memoryandconscience.eu, +420-222 561 053.

Fondată la 14 octombrie 2011, Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene este rezultatul colaborării între instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar şi onorarea victimelor regimurilor represive în Europa. Obiectivul platformei este să promoveze cooperarea dintre institute de cercetare, arhive, muzee şi alte organizaţii publice şi private specializate în istoria şi memoria regimurilor şi ideologiilor fasciste şi comuniste. Platforma reprezintă o instituţie cu un rol fundamental în demersurile de consolidare a democraţiei prin intermediul confruntării experienţei istorice a răului radical în statele afectate de fenomenul totalitar în secolul XX. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este membru încă de la înfiinţare.

Mai multe informaţii despre Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene sunt disponibile pe http://www.memoryandconscience.eu/.