În perioada 24-29 aprilie 2017, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) au organizat Şcoala internaţională de primăvară Youth and remembrance in post-communist Europe, care a avut ca subiect memorializarea, în context european, a trecutului comunist al României.

Programul şcolii a inclus vizite ale unor „locuri ale memoriei”, precum Fortul 13 Jilava, Palatul Parlamentului, Memorialul Închisoarea Piteşti, Casa Memorială a Victimelor Dictaturii Comuniste din România din Sfântu Gheorghe, Cetatea Făgăraş, Complexul ortodox dedicat victimelor regimului comunist din Aiud, Memorialul Revoluției și Muzeul Consumatorului Comunist din Timișoara. Prin vizitarea acestor locuri, s-a urmărit analizarea modurilor prin care ele sunt integrate în circuitul cultural și educațional. Fiecare loc constituie un exemplu diferit de abordare a trecutului: unele locații își asumă trecutul marcat de experiența totalitară, altele îl minimizează (voit sau nu); unele sunt inițiative private, altele sunt demersuri ale autorităților locale; unele au o abordare laică (la rândul lor variată), altele privesc trecutul prin cheie religioasă. Înțelegerea acestor cazuri de memorializare constituie o resursă de cunoștințe care va putea fi valorificată în viitor în alte proiecte similare dedicate trecutului recent al României.

De asemenea, prin familiarizarea cu aspectele totalitarismului comunist, cei 17 participanţi din România, Muntenegru, Croaţia, Slovenia, Bulgaria, Letonia, Estonia, Albania şi Serbia au avut ocazia de a-şi îmbogăți cunoștințele despre istoria comunismului în România și de a dobândi o perspectivă mai aprofundată asupra încălcării drepturilor omului în perioada 1945 – 1989 și a suprimării democrației, precum și a consecințelor pe care această perioadă o are asupra societății românești în prezent.

Pentru detalii despre Şcoala internaţională de primăvară Youth and remembrance in post-communist Europe sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

 *  *  *

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.