UPDATE. Expoziţia foto-documentară Comunismul în România, dedicată momentelor cheie ale perioadei 1945-1989, va putea fi vizitată până în luna decembrie a acestui an la Biblioteca Naţională a României (Blvd. Unirii nr. 22), spațiile expoziționale Pergament, Scriptorium, Papirus (Parter, Aripa Dâmboviţa).
Programată iniţial până în luna martie 2017, expoziţia a fost prelungită ca urmare a interesului şi reacţiei pozitive primite din partea publicului. Intrarea este liberă, însă pentru vizitele de grup este necesară îndeplinirea unor formalităţi de acces. Pentru vizitele individuale, aceste formalităţi nu sunt necesare. În cazul în care doriţi să organizaţi o vizită de grup, vă rugăm să ne contactaţi în prealabil la adresa de e-mail adriana.moroianu@www.iiccmer.ro, urmând să primiţi toate informaţiile necesare.
Organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Fundația Konrad Adenauer (KAS) în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, expoziţia este deschisă publicului larg din luna noiembrie 2016, de luni până vineri, între orele 8.00 – 18.00. Acest demers expoziţional este primul de acest fel în România, însumând peste 100 de panouri unitare din punct de vedere grafic şi complementare din punct de vedere al conţinutului, propunând un minim consens referitor la ceea ce nu trebuie să uităm din perioada comunistă.
Într-o primă etapă a proiectului, demarată în luna mai a anului 2016, expoziţia a propus vizitatorilor o privire asupra fenomenului represiunii şi rezistenței anti-comuniste, punând ulterior la dispoziţia acestora şi alte secţiuni legate de perioada totalitară. Astfel, expoziția permanentă a unui viitor Muzeu al Crimelor Comunismului, vernisată pe 2 noiembrie 2016 la Ateneul Român, acoperă teme precum: ideologia comunistă, cucerirea puterii în România, Securitatea ca instrument al Partidului Comunist, țărănimea și colectivizarea, politicile demografice, politica externă, viața cotidiană, evenimentele din decembrie 1989.
Pe durata expoziţiei urmează să fie organizate dezbateri şi lansări de carte circumscrise nevoii de cunoaştere a trecutului recent, atât prin prisma mărturiilor martorilor istoriei, cât şi prin dialogul dintre generaţii.
Pentru informaţii suplimentare privind expoziţia Comunismul în România, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail adriana.moroianu@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.