Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a luat act de unele afirmații făcute în spațiul public referitoare la aspecte ale istoriei recente. Pe lângă inexactitatea masivă a unor asemenea afirmații, ele jignesc profund memoria unor oameni care, în condițiile instaurării prin forță și minciună a regimului comunist, au sperat ca România să fie cruțată totuși de experimentul dictaturii proletariatului.

Rezistența anticomunistă, întinsă pe nu mai puțin de două decenii, a adunat la un loc luptători din toate clasele sociale, având orientări politice, credințe religioase și viziuni diferite, dorința de libertate fiind un liant indestructibil. Fără să fi fost judecați, fie și de o justiție strâmbă, și sfârșind sub gloanțele regimului „popular”, luptătorii anticomuniști – alături de deținuții politici, deportații, dizidenții și exilații – ar trebui să reprezinte un simbol al demnității în momente de cumpănă ale României din a doua jumătate a secolului XX. O minimă recunoaștere a contribuției acestora la libertatea noastră de acum este exprimată de monumentul luptei anticomuniste „Aripi” din Piața Presei Libere din București, inaugurat în urmă cu un an și jumătate.

IICCMER reiterează îndemnul la depolitizarea abordării trecutului recent, fiind oricând gata să ofere consultanță în materie.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.