UPDATE: Ca urmare a numărului mare de aplicații și a evaluării laborioase cerută de tematica creativă a concursului, anunțarea rezultatelor este amânată până vineri, 9 iunie 2017. Le mulțumim și îi felicităm pe toți cei care s-au înscris!

*

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer (KAS) și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Ştiinţifice, lansează concursul de creaţie pentru liceeni Comunizarea României. Tu ce ai face?, care are ca scop înțelegerea procesului de instaurare a regimului comunist și a efectelor sale.

Proiectul se adresează elevilor din clasele IX-XII din unitățile de învățământ din România, publice sau private, acreditate de Ministerul Educației Naționale, care vor dezvolta proiecte individuale. Proiectul vizează liceenii care provin atât din mediul urban, cât și din cel rural.

Concursul îi încurajează pe liceeni să facă un exercițiu de imaginație și să își închipuie că trăiesc în România postbelică, în anii acaparării puterii de către Partidul Comunist cu sprijinul URSS. În perioada 1945 – 1955 au avut loc transformări radicale în societate, așa cum au fost dispariția pluralismului politic, represiunea îndreptată împotriva oponenților politici, naționalizarea și anihilarea inițiativei private, restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești, închiderea granițelor și izolarea țării. În fața acestor schimbări, fiecare persoană a avut răspunsul său, dictat de valorile morale, curajul sau instinctul de supraviețuire, dar și de constrângerile la care a fost supusă și opțiunile de răspuns avute la îndemână.

Tinerii trebuie să redacteze un eseu de minimum două pagini (700 de cuvinte), în care să își închipuie destinul personal în contextul anilor 1945 – 1955 şi pe care să îl trimită la e-mail concurs@www.iiccmer.ro până pe 4 iunie 2017 împreună cu fişa de înscriere. Indiferent de varianta aleasă (opoziție față de regim, adaptare în noua societate, plecarea clandestină din țară, ș.a.) și de forma acesteia, este important ca ei să înțeleagă contextul istoric al epocii.

Încurajăm abordarea originală, care reușește să rămână fidelă realității istorice a perioadei, dar în care povestea să poarte amprenta personală a autorului. Lucrările plagiate vor fi eliminate automat.

În urma concursului vor fi desemnaţi 20 de câştigători. Pentru elevii din clasele IX-XI se vor acorda 15 premii, constând în participarea la cea de a VIII-a ediție a Școlii de vară pentru liceeni, care anul acesta se va desfășura la Brașov, în perioada 2 – 7 iulie 2017. Costurile de transport, masă şi cazare vor fi acoperite de organizatori.

Pentru elevii absolvenți ai clasei a XII-a se vor acorda 5 premii, constând în participarea la Universitatea de vară de la Râmnicu Sărat, care se va desfășura în perioada 20 – 26 august 2017. Costurile de transport, masă şi cazare vor fi acoperite de organizatori.

Descarcă aici Fişa de înscriere.

Descarcă aici Regulamentul Concursului.

Pentru mai multe informaţii despre concursul Comunizarea României. Tu ce ai face?, vă rugăm să ne contactaţi la e-mail concurs@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.