Pe măsură ce comunismul se instala, tot mai mulți oameni erau încarcerați. Erau, astfel, sancționate implicarea politică, conștiința civică sau, pur și simplu, opoziția de orice fel. De la an la an sau în valuri, în temnițe se constituia lumea deținuților politici, o societate fără drepturi, fără nume, accesibilă doar în mod direct. Soljenițân o vedea ca pe un microunivers, antagonic „cetății”, dar care păstra treptele: aristocrația (privilegiații sistemului), o clasă intermediară (marea masă a deținuților) și marginalii (cei pedepsiți cu izolarea). Însă, dacă împărțirea societății reale era una abstractă, lumea penitenciară se dividea în aceste categorii în modul cel mai concret, tangibil.

Anuarul IICCMER din 2018 vrea să vorbească despre locurile în care s-a constituit și a existat această societate: închisorile, lagărele și coloniile de muncă forțată. O hartă a sistemului concentraționar românesc indică circa 100 de locuri de detenție. De la închisori fluviu precum Jilava până la temnițe stație terminus precum Sighetul, de la locuri de exterminare prin muncă forțată în mină la Cavnic sau la tăiatul stufului în Delta Dunării, de la izolarea totală a Râmnicului Sărat la suferințele neomenești ale Piteștiului, toate aceste locuri au închis între zidurile (sau sârmele lor ghimpate) existențe, drame, tragedii.

Volumul XIII al Anuarului IICCMER își propune să reunească o serie de studii monografice despre locurile de detenție, pornind de la istoricul lor și deținuții încarcerați la evenimentele deosebite (greve, „reeducarea”, evadări, execuții etc.). Totodată, acceptăm contribuții care aduc informații originale despre instituții, legi, viața cotidiană ori atmosfera din mediul penitenciar.

Noile abordări ar putea reda complexitatea societății românești comuniste, permițând o reluare a discuției despre consecințe și responsabilitate.

Aşteptăm propunerile celor interesaţi până la data de 15 martie 2018 (titlul lucrării alături de un rezumat care să nu depăşească 250 de cuvinte), pe adresa de email a editorilor, Clara Mareş (clara.mares@www.iiccmer.ro), Lucian Vasile (lucian.vasile@www.iiccmer.ro) și Ioana Manolache (ioana.manolache@www.iiccmer.ro).

Studiile trebuie trimise în formă finală până la data de 31 august 2018 la adresele de mai sus.