Bucureşti, 19 noiembrie 2018. Vineri, 16 noiembrie, a avut loc la Alba Iulia vernisajul expoziției documentare Represiunea comunistă în România (1945-1965). Numitorul comun: moartea. Realizată în urma investigațiilor speciale ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), expoziția din an centenar este prezentată în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii (MNUAI).
IICCMER a început documentarea și activitățile de cercetare pe cazurile de recuperare a celor asasinați de regimul totalitar încă din anul 2006, la scurt timp după fondarea sa, iar expoziţia a fost realizată începând din anul 2009, fiind actualizată și completată în decursul timpului. Acţiunile de căutare şi deshumare pe cale arheologică a unor opozanţi anticomuniști, care au fost executaţi fără judecată sau au fost uciși în cursul unor confruntări armate cu reprezentanții instituțiilor represive ale statului comunist, se subsumează unui dublu scop: pe de o parte, demonstrarea faptului că atunci când vorbim despre crimele comunismului nu folosim metafore și, pe de altă parte, sublinierea obligației statului post-totalitar de a nu considera ca fiind de la sine înțelese aceste încălcări brutale ale drepturilor omului, ci de a le cerceta cu celeritate și până la capăt.
Dincolo de cazurile luptătorilor anticomuniști, expoziția documentară cuprinde şi referințe despre cercetările efectuate în unele locuri unde au fost înhumaţi deţinuţi politici morți în timpul detenţiei în penitenciare precum Târgu Ocna sau lagăre de muncă precum Periprava. Expoziţia prezintă diferite artefacte descoperite asupra victimelor, în unele cazuri inclusiv gloanțele provocatoare de moarte, precum și fotografii din timpul acțiunilor arheologice de deshumare, fotografii de familie și fotografii provenite din arhiva fostei Securităţi.
În cursul aceleiași zile, tot la Alba Iulia, a avut loc reuniunea procurorilor generali ai Curților de Apel din România și Republica Moldova patronată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Evenimentul a avut loc în contextul desfășurării conferinței celebrative Centenarul Marii Uniri. O istorie a justiţiei moderne, de la unitatea națională la diversitatea europeană, organizată de Consiliul Superior al Magistraturii în Sala Unirii. În contextul evenimentului, o seamă dintre procurorii și magistrații prezenți au participat inclusiv la vernisajul expoziției privind rezultatele cercetărilor arheologice ale IICCMER.
În cadrul vernisajului, găzduit în sălile Muzeului de Istorie, au luat cuvântul: procurorul general al României, Augustin Lazăr, șeful Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, general de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, președintele executiv al IICCMER, Radu Preda, directorul general al MNUAI, Gabriel Rustoiu, și istoricul Marius Oprea, cercetător în cadrul Institutului. La eveniment au fost prezenți și membrii colectivului de arheologi care a realizat investigațiile de teren: Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă, Horațiu Groza.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 16-20 noiembrie 2018 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (str. Mihai Viteazul nr.12-14). Programul de funcţionare al Muzeului: Luni – închis, Marţi-Duminică – 10:00 – 17:00 (casieria se închide la 16:30).
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.