Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă, cu profund regret, stingerea din viaţă a istoricului şi filosofului Neagu Djuvara, figură importantă a exilului românesc anticomunist.

Neagu Djuvara (18/31 august 1916 – 25 ianuarie 2018) a obţinut licenţa în Litere la Sorbona şi titlurile de doctor în Drept (1940) şi în Filosofie (1972, sub conducerea lui Raymond Aron) la Paris. Ulterior, în 1987, a primit Diploma Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale din Paris.

Revenit în ţară în 1940, după doi ani petrecuţi pe front (1941-1943), a intrat, prin concurs, în Ministerul de Externe, în 1943, ca membru al Corpului diplomatic român, calitate în care a fost curier diplomatic în cadrul negocierilor de pace cu Uniunea Sovietică, la Stockholm, unde a plecat chiar în dimineaţa zilei de 23 august 1944, şi a rămas până în 1947.

A urmat exilul la Paris, unde a lucrat pe lângă Institutul Universitar Regele Carol I, care fusese deschis în capitala franceză de către Comitetul Naţional Român şi unde erau organizate numeroase manifestări cultural-istorico-politice împotriva regimului comunist. A fost apropiat al principalelor organizaţii ale exilului românesc, fiind implicat, într-o primă fază, inclusiv în rezistenţa armată anticomunistă, prin recrutarea de luptători care să fie paraşutaţi de către forţele armate occidentale în România.

A fost un colaborator asiduu al postului de radio Europa Liberă, încă din primii ani ’50.

A petrecut 23 de ani (1961-1984) în Republica Niger, fostă colonie franceză, în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Şefului Statului, unde a contribuit semnificativ la organizarea administrativă a noului stat, în special a Ministerului de Externe, predând, în acelaşi timp, la Universitatea din capitala Niamey.

A revenit în ţară după Revoluţia din 1989, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti, membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi şi al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti.

A publicat numeroase volume de istorie, filosofie şi memorii.

În 2006, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar în 2010, în numele Preşedintelui Franţei, ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Henri Paul, l-a decorat cu „Ordinul Artelor şi Literelor”, în grad de Ofiţer. Pe 9 august 2016, la împlinirea vârstei de 100 de ani, i-a fost conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler de către Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Condoleanţe familiei. Dumnezeu să-l ierte!