În perioada 1 – 5 octombrie 2018, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), Turul închisorilor comuniste: „Să (re)cunoaștem rădăcinile libertății”. Această călătorie de studiu, în cadrul căreia au participat reprezentanţi mass-media, a pregătit marcarea împlinirii, în 2019, a trei decenii de la căderea comunismului în majoritatea țărilor est-europene și în România.
Călătoria de studiu a debutat la Fortul 13 Jilava, unde Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza, a fost ghid şi îndrumător, povestind încă o dată experienţele carcerale trăite. Spre seară, participanţii au fost aşteptaţi la Memorialul Închisoarea Piteşti pentru a vizita fosta închisoare, unde reprezentanţii mass-media au dobândit cunoştinţe importante despre Fenomenul Piteşti.
Următoarele zile au fost marcate de vizitele la: Memorialul AFDPR, Râpa Robilor, Mănăstirea Aiud, „Chivotul noetic” din Alba Iulia, Complexul Muzeal „Museikon” din Alba Iulia, Mănăstirea Nicula, Penitenciarul Gherla, Memorialul Gherla, Cetatea din Făgăraș, Turnul – temniţă şi Fundația Negru-Vodă.
Cele cinci zile petrecute împreună vizitând locurile de memorie au reprezentat un bun prilej de înţelegere a nevoii unui Muzeu al Crimelor Comunismului în România (MCCR). Evenimentul a reprezentat o investiţie în cunoaştere, cu ajutorul căruia participanţii au identificat teme, locuri și povești care, deja din anul acesta, dar mai cu seamă în cel viitor, vor menţine temele precizate în actualitate.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.