București, 22 august 2019. La editura Polirom a apărut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), volumul Panorama comunismului în Moldova sovietică. 

Liliana Corobca, editorul volumului: „34 de specialiști din Republica Moldova oferă o perspectivă clară și coerentă asupra regimului comunist din această țară. În atenția cititorilor sunt aduse subiecte din istoria, politica și cultura Moldovei sovietice, mai puțin sau deloc cunoscute și cercetate în spațiul românesc. Dacă în 2018 s-a vorbit mult despre ce a unit provinciile românești, în 2019, la 30 de ani de la căderea regimului comunist în România, încercăm să aflăm ce ne desparte, întrucât comunismul, prin politicile sale profund și constant romanofobe, a pus un zid înalt și lung, cât 46 de ani (1945-1991), izolând și îndepărtând România de Basarabia. Deși vecine și vorbind aceeași limbă, comunismele noastre s-au dovedit diferite în foarte multe aspecte, care nu au mai fost analizate până acum în plan comparativ.”

Radu Preda, președinte executiv IICCMER: „Deficitul istoriografic este la noi potențat de absența unei strategii memoriale. Concret și sugestiv, toate demersurile din ultimii ani ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) de identificare a condițiilor pentru înființarea unui Muzeu Național al Crimelor Comunismului în România s-au lovit fie de indiferență, fie de promisiuni goale. În acest climat nu foarte încurajator, dar explicabil, apariția unui volum precum cel de față este un real motiv de bucurie și reprezintă o încurajare. Am toate motivele așadar să mulțumesc colegei mele de la IICCMER, autorilor, editurii Polirom și, în avans, cititorilor care, sper, ne vor face inclusiv sugestii pentru ediția a doua revizuită și îmbogățită cu eventuale noi contribuții. Înainte de a forja discursuri unioniste, a sosit momentul să ne cunoaștem mai bine pentru a vorbi în cunoștință de cauză” (text extras din Prefața volumului).

Volumul Panorama comunismului în Moldova sovietică este disponibil online și curând în librării. De asemenea, în lunile octombrie – noiembrie, cartea va avea parte de un turneu de promovare în București, Cluj-Napoca, Iași, Galați, Chisinău, cu participarea autorilor din Republica Moldova.

Puteți consulta cuprinsul aici

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

*** Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.