București, 28 octombrie 2019. Fostul deținut politic, scriitorul Vladimir Bukovsky, a murit în Marea Britanie, la vârsta de 76 de ani. Acesta a fost închis timp de 12 ani în penitenciarele sovietice, lagăre de muncă forțată și spitale de psihiatrie.

Vladimir Bukovsky (30 decembrie 1942 – 27 octombrie 2019) a fost printre primii care au denunțat folosirea de către U.R.S.S. a instituțiilor psihiatrice pentru oprimarea deținuților politic. În egală măsură, el a condamnat și atitudinea Occidentului de complicitate cu Uniunea Sovietică și succesorii acesteia.

Printre cărțile lui Bukovsky traduse în limba română se numără „Această sfâșietoare durere a libertății” și „Reușești sau mori”, publicate de editura Humanitas. Ultima sa lucrare, ”Judgement in Moscow: Soviet crimes and Western complicity” (Judecată la Moscova: Crimele sovietice și complicitatea occidentală), a fost publicată în engleză pe 14 mai 2019 și este scrisă pe baza analizei a mii de pagini din arhivele sovietice secrete, la care a avut acces după 1991.

Bukosvky, la fel ca alți dizidenți anti-sovietici, ca Soljenițin sau Zinoviev, nu a fost niciodată un adulator al creațiilor politice ale Occidentului: Nimic nu se schimbă. În URSS avea Gulagul. Cred că el există și în UE. Un gulag intelectual numit „Corectitudinea Politică”. Când cineva vrea să spună ceva despre subiecte precum rasă sau gen, iar opiniile sale diferă de cele aprobate oficial, va fi ostracizat. Este începutul Gulagului, începutul pierderii libertății voastre.

Vladimir Bukovsky a fost și președinte de onoare al Centrului Rezistenței Anticomuniste din România. Dizidentul rus avea convingerea necesității unui proces al comunismului, argumentând că, atâta vreme cât nu se ține și la Moscova un proces similar celui de la Nurenberg, războiul încă nu s-a terminat.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

***Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.