București/Sinaia, 10 iulie 2019. Duminică, 7 iulie 2019, începând cu ora 12:00, a avut loc la Castelul Peleş, în Sala de Concerte (Aleea Peleşului nr. 2) deschiderea Școlii de Vară de la Sinaia Franța – centru de greutate al exilului românesc (06-11 iulie). Aflată la a treia ediție, Școala de Vară de la Sinaia a fost organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Naţional Peleş. Ediția de anul acesta a fost dedicată exilului anticomunist din Franța.

Programul a avut drept scop cunoașterea și înţelegerea fenomenului anticomunist postbelic în rândul tinerilor din ţară şi străinătate. Şcoala de Vară de la Sinaia s-a adresat studenților, masteranzilor și doctoranzilor din România şi diaspora (Europa), care dezvoltă sau intenționează să realizeze proiecte pe tema exilului românesc postbelic sau a aspectelor adiacente. Obiectivul acestei ediții a constat în recuperarea istoriei exilului anticomunist din Franța și a personalităților exilului românesc și aportului acestora la viața culturală pariziană. Realitățile istorice ale exilului românesc postbelic au nevoie să fie  înțelese  ca o  legitimitate istorică şi morală de la care diaspora de astăzi ar putea să se revendice în mod întemeiat.

La deschiderea evenimentului, moderată de coordonatorul proiectului Mihaela Toader, Expert IICCMER, au luat cuvântul: Anca Hogea, Director General Adjunct Muzeul Naţional Peleş,  Adrian Niculescu, Vicepreşedinte IICCMER, Dinu Zamfirescu, Președinte al Consiliului Științific IICCMER. În continuare, Virgil Tănase a susținut o prelegere despre fenomenul exilului de la Paris din perspectivă culturală și istorică, având titlul „Călători și emigranți. Două feluri de înstrăinare”.

La Şcoala de Vară de la Sinaia participă 13 tineri, opt din România şi cinci din alte ţări europene, care au demonstrat, în urma unei proceduri de selecţie, că înțeleg importanţa cunoaşterii fenomenului exilului românesc şi a experiențelor de viață ale românilor plecaţi din ţară din motive politice până în 1989. Aceştia vor avea parte de prelegeri, workshop-uri, proiecţii de film, excursii şi alte activităţi menite să le sporească interesul față de istoria recentă și să devină multiplicatori ai conștiinței istorice în rândurile colegilor de generație.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 0734 475776.

 ***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.