București, 8 octombrie 2019. În perioada 3 – 5 octombrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a participat la cel de-al 7-lea Forum Româno-Belgian de Cooperare Descentralizată. Evenimentul a fost organizat de către Actie Dorpen Roemenië (OVR Flandra), Operation Villages Roumains International, cu sprijinul Ambasadei Regatului Belgia la București, Consiliul Județean Timiș, Prefectura Timiș și Ambasada Română în Regatul Belgiei.
Forumul de Cooperare Româno-Belgian oferă o platformă de parteneriate pe termen lung între organizațiile străine locale și cele românești regionale sau locale, cu scopul de a susține legăturile bilaterale și consolidarea dezvoltării rurale. Mai precis, este vorba despre un parteneriat între organizații sau instituții române și belgiene (autorități publice, sau semi-publice, ONG-uri, instituții de învățământ), pentru promovarea dezvoltării locale și regionale.
Printre temele abordate în cadrul evenimentului s-au numărat: dezvoltare regională și coeziune socială, agricultură și dezvoltare rurală, migrația forței de muncă, noile provocări pentru spațiul rural, modele de politici de dezvoltare locală, metode inovative de educație, modele de inițiative economice rurale de succes.
Operațiunea Villages Roumains, născută în Belgia în februarie 1989, ca o reacție împotriva Proiectului de sistematizarea a satelor, a continuat să evolueze și după 1990, relațiile create în cadrul OVR evoluând până la crearea de parteneriate și schimburi culturale între diferite comunități. Mai multe informații despre OVR, puteți consulta aici:
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
***Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.