București, 03 iulie 2019. La 30 de ani de la căderea regimului comunist, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a participat pe 29 iunie la reuniunea Opération Villages Roumains (Operațiunea de Salvare a Satelor Românești), care a avut loc în Belgia, la Andenne.

La eveniment au fost prezenți membri ai Operațiunii: belgieni, francezi, elvețieni, precum și prieteni ai echipei OVR. De asemenea, au participat istorici, membri ai diasporei române și reprezentanți ai Ambasadei Române în Belgia, consilieri diplomatici și secretari din Secțiunea Politică. Din partea IICCMER a avut intervenții Nicoleta Șerban, expert în cadrul compartimentului ,,Exilul Românesc”.

Opération Villages Roumains declanșată oficial în Belgia în februarie 1989, ca o mișcare de protest la proiectul de sistematizare rurală, a continuat să activeze și după 1990, adaptându-se evoluției țării noastre în anii ce au urmat. Comunele occidentale participante au continuat să fie un sprijin pentru satele românești, prin diverse activități locale. La ora actuală, proiectul major al Operațiunii în România este ,,Delta 60”, în cadrul căruia sunt organizate trasee cu bicicleta prin satele românești ,,înfrățite”.

Mai multe informații despre Opération Villages Roumains puteți afla AICI.

 

***Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.