București, 19 iunie 2019. Ieri, 18 iunie, Pavel Chihaia s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani. Personalitate a exilului  românesc, prozator, dramaturg, istoric de artă, publicist, realizator de emisiuni radio, Pavel Chihaia ne lasă nouă, tuturor, o moștenire importantă.

La 25 de ani, Pavel Chihaia publică romanul Blocada, apărut la editura „Cultura Naţională“ și interzis de regimul comunist în 1948, la un an după apariția sa. Cartea a dispărut din librării şi biblioteci, rămânând doar exemplarele cumpărate şi cele câteva ale autorului. În roman, autorul tratează tema ocupației sovietice din România.

În perioada 1958 – 1978 aduce contribuții în domeniul artei medievale, scriind șaptezeci de studii despre istoria culturii și artei, pe care le puteți regăsi în volumele I-V Artă medievală.

Anchetat pentru apartenenţa la asociaţia anticomunistă  Mihai Eminescu, prin intermediul căreia ajută intelectualitatea, Pavel Chihaia cere în 1978 azil politic în Germania, unde este nevoit să-și reconstruiască o nouă viață: Nu cunoşteam limba. Am început noua noastră viaţă într-o casă goală, unde dormeam pe saltele trimise de părinţii mei, de la mare. Nu aveam decât o masă de camping şi două scaune date de pomană de o colegă de la liceu, o mătură şi un făraş. Aflat în exil, continuă lupta împotriva comunismului de la microfonul postului de radio „Europa Liberă“, de unde comentează viaţa politică din ţara noastră. Tot în exil, își continuă misiunea sa de prozator și publicist.

După Revoluţie, Pavel Chihaia revine în România după 12 ani de absenţă. De la început până la sfârşit am plâns. Din mai multe motive. Am intrat în magazine şi am găsit rafturi goale şi nu-mi venea să cred. Apoi, am plâns când am mers la mormintele părinţilor mei, care între timp muriseră, povesteşte soția sa, Maria Ioana Chihaia.

Dumnezeu să-l odihnească!

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

*** Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.