București, 23 august 2024 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță progrese în implementarea proiectului de amenajare a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și a Centrului educațional privind comunismul în România.
Astfel, IICCMER a obținut recent o nouă autorizație de desființare a construcțiilor parazitare aflate pe amplasamentul viitorului Memorial „Închisoarea Tăcerii. Desființarea construcțiilor parazitare reprezintă prima etapă ce trebuie parcursă în procesul de restaurare a sitului istoric și în transformarea acestuia într-un spațiu de comemorare adecvat, în conformitate cu standardele de conservare a patrimoniului.
În paralel, cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul Județean Buzău, s-au obținut autorizațiile de supraveghere arheologică a lucrărilor de desființare și de cercetare arheologică preventivă. În perioada 21-22 august, cu sprijinul Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat, a fost marcat perimetrul zonei în care se va efectua, în perioada următoare, cercetarea arheologică preventivă.
Astăzi, 23 august, coincide cu Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare, un moment deosebit de important dedicat comemorării tuturor celor care au suferit ca urmare a acțiunilor criminale ale național-socialismului și comunismului. Această zi subliniază necesitatea păstrării memoriei colective și a educației continue despre ororile trecutului. Progresele realizate în proiectul nostru sunt astfel cu atât mai relevante, reflectând angajamentul IICCMER de a aduce un omagiu victimelor și de a educa publicul despre impactul regimului comunist.
Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul educațional privind comunismul în România vor oferi vizitatorilor nu doar o perspectivă educativă asupra perioadei comuniste, dar și un loc de reflecție și onorare a victimelor acesteia. Finalizarea proiectului este programată pentru 30 iunie 2026, dată la care ne dorim să inaugurăm oficial acest spațiu esențial pentru păstrarea memoriei colective și educația generațiilor viitoare.
Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 11 „Turism și Cultură” (PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!).
Titlul proiectului | Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România |
Locația proiectului (regiunea, zona, localitatea) | Regiunea de dezvoltare Sud-Est, județul Buzău, localitatea Râmnicu Sărat |
Beneficiar | Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc |
Obiectivele principale ale proiectului | Transformarea fostei închisori din Râmnicu Sărat într-un memorial dedicat victimelor represiunii comuniste, prin conservarea, restaurarea și punerea în valoare a ansamblului monument istoric „Fostul penitenciar”, și înființarea unui centru educațional privind comunismul, dedicat în principal tinerilor, ce va funcționa într-o construcție nouă, subterană în cea mai mare parte a sa. |
Apel | PNRR/2022/C11/MIPE/I2./Modernizarea/crearea de muzee și memoriale |
Perioada de implementare | 04.10.2022 – 30.06.2026 |
Valoarea totală a proiectului | 67.428.116,37 lei |
Valoarea eligibilă din PNRR | 44.304.300 lei + TVA 8.417.817 lei |
Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Prim-Ministrului României. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.