București, 26 aprilie 2024 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) salută aprobarea, în ședința specială a Guvernului României organizată joi, 25 aprilie, la Timișoara, a modificării OUG nr. 173/2022, care deblochează un proiect important pentru istoria și memoria națională.
Această inițiativă permite demararea demersului de amenajare a unui memorial dedicat victimelor comunismului și a unui centru educațional în incinta fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat, un pas fundamental în direcția recunoașterii și comemorării suferințelor celor care au fost persecutați de regimul comunist din România, dar și a educării publicului și a tinerei generații cu privire la trecutul recent.
Prin proiectul Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România, IICCMER își propune transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Asemenea altor spaţii recluzionare de pe harta gulagului românesc, închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost un loc în care autorităţile comuniste au aplicat un regim de exterminare lentă, fizică şi psihică, a opozanţilor („dușmani ai poporului”), prin izolarea totală de familii şi societate, prin înfometare şi condiţii inumane de trai şi prin lipsa asistenţei medicale. Penitenciarul s-a remarcat prin restricţii extreme, deţinuţii politici supranumindu-l „închisoarea tăcerii”. Regimul alimentar precar, lipsa tratamentului medical și tortura au dus la decesul multor personalităţi închise aici.
„Acest proiect, la care Institutul nostru a contribuit semnificativ, va fi un omagiu adus victimelor regimului comunist. La Râmnicu Sărat, sub dictatura comunistă, mii de oameni nevinovați au fost privați de libertate, torturați, umiliți și uciși. Zidurile acestei clădiri au fost martori la o suferință inimaginabilă și la sacrificiul celor care au luptat pentru libertate și demnitate. Vom crea aici un spațiu al memoriei, unde generațiile viitoare vor putea învăța despre atrocitățile din trecut și vor înțelege pericolul ideologiilor totalitare. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat până acum în această acțiune. Mulțumesc Administrației Prezidențiale, mulțumesc Cancelariei Prim-ministrului și Secretariatului General al Guvernului României pentru sprijinul acordat, instituțiilor implicate și tuturor celor care au înțeles importanța acestui memorial.” (Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER).
Proiectul este rezultatul eforturilor depuse de IICCMER de-a lungul anilor pentru luarea în administrare a fostei închisori, popularizarea planului de reabilitare și obținerea finanțării pentru amenajarea ca Memorial, alături de cele ale grupului de lucru interinstituțional, din care au făcut parte Administrația Prezidențială, Cancelaria Prim-ministrului Guvernului României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Culturii și Primăria Municipiului Râmnicu Sărat.
Apreciem eforturile tuturor celor implicați și suntem hotărâți să continuăm să cooperăm pentru consolidarea democrației și respectului pentru drepturile omului în România.
Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 11 „Turism și Cultură” (PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!).
Titlul proiectului | Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România |
Locația proiectului (regiunea, zona, localitatea) | Regiunea de dezvoltare Sud-Est, județul Buzău, localitatea Râmnicu Sărat |
Beneficiar | Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc |
Obiectivele principale ale proiectului | Transformarea fostei închisori din Râmnicu Sărat într-un memorial dedicat victimelor represiunii comuniste, prin conservarea, restaurarea și punerea în valoare a ansamblului monument istoric „Fostul penitenciar”, și înființarea unui centru educațional privind comunismul, dedicat în principal tinerilor, ce va funcționa într-o construcție nouă, subterană în cea mai mare parte. |
Apel | PNRR/2022/C11/MIPE/I2./Modernizarea/crearea de muzee și memoriale |
Perioada de implementare | 04.10.2022 – 30.06.2026 |
Valoarea totală a proiectului | 67.428.116,37 lei |
Valoarea eligibilă din PNRR | 44.304.300 lei + TVA 8.417.817 lei |
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Prim-Ministrului României. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.