Biblioteca Națională a României a găzduit ieri, 9 mai 2024, o sesiune inovatoare de instruire destinată ghizilor și educatorilor, susținută de experții IICCMER, Dan Țălnaru, Director executiv, Dalia Bathory și Luciana Jinga. Împreună cu pasionata echipă a Bibliotecii Naționale, aceștia au discutat despre cele mai eficiente strategii pentru optimizarea modului de expunere a istoriei comunismului pentru publicul vizitator.
Accentul a căzut pe tehnici de prezentare a subiectelor sensibile legate de comunism și represiune către publicul tânăr și foarte tânăr, care să fie adecvate vârstei și nivelului său de înțelegere, precum și asupra modalităților de a gestiona discuțiile și întrebările sensibile care pot apărea în procesul educației despre comunism
Întâlnirea a avut ca scop echiparea profesioniștilor din domeniul cultural cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a aborda subiecte delicate și complexe legate de regimul comunist într-un mod sensibil și educativ. Prin acest tip de inițiative, IICCMER își propune să contribuie la crearea de resurse educaționale care să faciliteze o înțelegere mai profundă și mai empatică a trecutului recent.
Discuția a fost prilejuită de găzduirea de către Biblioteca Națională a României în perioada 30 aprilie – 12 mai 2024, a expoziției Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei privind asumarea trecutului comunist în Germania și România, organizată de IICCMER alături de Ambasada Germaniei la București și care va fi itinerată până la sfârșitul anului în mai multe orașe din țară. Mai multe detalii, aici.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Prim-Ministrului României. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.