Fototeca online a comunismului românesc
Fototeca online este cea mai mare colecție de fotografii din timpul comunismului, pusă la dispoziția publicului printr-o acțiune comună derulată de Arhivele Naționale ale României şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER, anterior Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România).
Fotografiile acoperă o paletă extrem de bogată. Chiar dacă printre resursele disponibile se regăsesc şi imagini de la întâlniri ale comuniștilor în ilegalitate, din penitenciarele în care au fost închişi lideri comuniști, portrete de tinerețe ale acestora etc., majoritatea fotografiilor vizează perioada 1944-1989: intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, evenimentele politice din 1944-1947, vizitele în străinătate ale liderilor comunişti, momente din viaţa personală a dictatorilor Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, vizitele oficiale în ţară, congresele partidului, reuniunile culturale, nomenclatura de partid în diferite ipostaze, manifeste, mitinguri, portrete oficiale, evenimente publice etc.
Utilizatorii vor înţelege că majoritatea fotografiilor din această bază de date au fost realizate în scop propagandistic, date fiind considerentele ideologice ale epocii. Legendele, precum şi câmpurile de identificare ale fotografiilor au fost preluate întocmai după documentele vremii.
Newsletter
Fiți la curent cu activitatea noastră
ACEASTĂ ZI ÎN CALENDAR
Remember
Se întâmpla pe 12 august: În 1950, este adoptat decretul-lege privind pedeapsa capitală pentru delicte împotriva ordinii și libertății interne, împotriva independenței naționale, furt și distrugere de echipament militar, complot împotriva statului etc., care permite ca pedeapsa cu moartea să se aplice într-o arie largă, potrivit intereselor puterii politice.