Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România a organizat miercuri, 23 mai 2007, ora 12.00, la sediul său din strada Matei Voievod nr. 18, o conferinţă de presă în care a anunţat depunerea unei sesizări penale împotriva a 210 de foşti comandanţi ai închisorilor comuniste sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid.

Potrivit Hotărârii de Guvern în virtutea căreia a fost înfiinţat (HG 1.724 din 21 decembrie 2005), IICCR este abilitat să efectueze investigaţii cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist din România şi să sesizeze organele în drept atunci când identifică astfel de crime şi abuzuri. 

În conformitate cu misiunea sa, IICCR a depus o sesizare penală împotriva a 210 de foşti comandanţi de penitenciare, colonii şi lagăre de muncă în care au fost încarceraţi, în perioada comunistă, deţinuţi politici. Cele 210 de persoane au fost identificate de către experţii Institutului în cercetările lor în Arhiva Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. 

IICCR consideră că în cazul acestor foşti comandanţi avem de-a face cu fapte cu caracter represiv şi discreţionar. Tratamentul inuman aplicat în închisori foştilor deţinuţi politici are caracteristicile unui fenomen de masă, desfăşurat la scară naţională, care a fost realizat nu doar prin acte individuale. Participarea a fost colectivă, responsabilitatea revenind în egală masură foştilor comandanţi de închisori, colonii şi lagăre de muncă în care erau aplicate astfel de tratamente inumane. Cei 210 de foşti comandanţi vor fi cercetaţi penal de Parchetul Militar sub aspectul savârşirii infracţiunii de genocid.