În urmă cu 66 de ani, pe 9 octombrie 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina de Sud. 

În ziua de 9 octombrie a fiecărui an aducem un omagiu sincer tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor antisemite, rasiste şi discriminatorii din timpul celui de-al doilea război mondial. Astfel, holocaustul petrecut în România acelor ani tulburi nu va fi uitat. 

Nazismul şi comunismul, două sisteme totalitare, bazate pe excluderea violentă a celor consideraţi duşmani, au fost îndelung studiate şi comparate. Important este ca astăzi să stabilim criterii universale legate de modul în care ne raportăm la regimurile politice care au marcat pentru totdeauna umanitatea şi la victimele lor. Important este să înţelegem că abominabilele crime ale oricăruia dintre cele două regimuri nu pun în umbră cu nimic tragicul crimelor celuilalt. Crima este o crimă împotriva umanităţii când oamenii sunt ucişi din motive etnice şi politice. 

Ororile Holocaustului nu se vor şterge din memoria cetăţenilor României dacă vom învăţa generaţiile tinere să ducă mai departe adevărul istoriei, indiferent de povara lui. Astfel, tinerii vor înţelege şi vor ţine cont an de an de acest moment de reculegere. 

Împreună, solidari, doar asumându-ne trecutul recent, vom putea construi viitorul european al României. 

Marius OPREA
Preşedinte Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România