Arhivele Naţionale şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului vor lansa joi, în premieră pentru România, cea mai mare bază de date online cu fotografii din timpul comunismului

Joi, 11 decembrie 2008, ora 14.00, la sediul Arhivelor Naţionale ale României – ANR (Bvd. Regina Elisabeta, nr. 49), va avea loc o conferinţă de presă susţinută de Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Naţionale ale României, şi Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), în cadrul căreia va fi lansat proiectul Fototeca online a comunismului românesc, cea mai mare bază de date gratuită din România, accesibilă pe internet, cu fotografii din perioada 1945-1989.

Fototeca online a comunismului românesc reprezintă un proiect comun al Arhivelor Naţionale ale României şi al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Cele două instituţii şi-au propus identificarea, prelucrarea, sistematizarea şi punerea la dispoziţie a resurselor fotografice aflate în depozitele ANR, indiferent de formatul lor, create în/despre perioada regimului comunist în România, în scopul folosirii lor pentru realizarea unei baze de date online, gratuite, pentru toţi utilizatorii de internet.

Arhivele Naţionale au furnizat sursele fotografice din propriile fonduri arhivistice, indiferent de formatul acestora (fotograme alb – negru şi color, pe suport de hârtie, sticlă ş.a.), care privesc perioada regimului comunist în România. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a prelucrat (prin fotocopiere, scanare, foto digital ş.a) fotografiile relevante pentru perioada comunistă şi a finanţat realizarea motorului de căutare, special constituit în acest sens, şi a bazei de date.

Proiectul Fototeca online a comunismului românesc reprezintă cea mai mare bază de date online cu fotografii din timpul comunismului din România. Fototeca online va fi accesibilă pe site-urile web ale Arhivelor Naţionale şi Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (www.arhivelenationale.ro şi www.crimelecomunismului.ro), cu titlu gratuit, oricărui utilizator de internet.

Baza de date Fototeca online a comunismului românesc va putea fi accesată începând de joi, 11 decembrie 2008, la prânz. Pentru început, vor fi disponibile aproximativ 1500 de fotografii, ulterior numărul acestora extinzându-se până la 10 000. Acestea provin din fondul Comitetului Central al Partidului Comunist Român şi din alte fonduri ale instituţiilor/organizaţiilor statului comunist. Cea mai importantă arhivă fotografică din perioada comunistă păstrată în depozitele ANR este cea a fostului Institut de Istorie a Partidului (Institutul de Studii Istorice şi Social Politice). Fotografiile reprezintă diferite evenimente din timpul regimului comunist, din perioada 1945-1989, precum: intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, evenimentele politice din 1944-1947, vizitele din străinătate ale liderilor comunişti, momente din viaţa personală a dictatorilor Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, vizitele oficiale din ţară, congresele partidului, reuniunile culturale, liderii PCR în diferite ipostaze, nomenclatura de partid, lucrări ale dictatorilor, manifeste, mitinguri, portrete oficiale, evenimente publice etc.

Proiectul Fototeca online a comunismului românesc a fost demarat ca urmare a unui interes tot mai mare din partea publicului privind regimul comunist din România şi din cauza inaccesibilităţii surselor fotografice pentru perioada respectivă. Precizăm că proiectul a fost iniţiat de conducerea Arhivelor Naţionale ale României şi a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România prin încheierea, la 14 noiembrie 2008, a unui protocol de colaborare în acest sens.